Architecten kiezen vaker voor zwart zonnepaneel

Zwarte zonnepanelen
5 augustus 2015 –
Omdat zwarte zonnepanelen op het dak minder opvallen dan blauwe, geven architecten steeds vaker de voorkeur aan zwarte panelen.

Aldus meldt Cobouw. Zo worden op het dak van het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. in Utrecht 1200 zwarte panelen gelegd. Het is een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland en wordt momenteel naar de hoogste duurzaamheidsnormen volledig gerenoveerd.
De zwarte zonnepanelen die op het dak komen, hebben ieder een vermogen van 140 Wp en produceren naar verwachting jaarlijks in totaal ongeveer 150 MWh aan groene stroom, vergelijkbaar met het verbruik van ruim 40 huishoudens. De panelen zijn van het type CIGS. De afkorting staat voor het materiaal waarvan de zonnecellen zijn gemaakt, zegt Frank van Oort van Eneco Installatiebedrijven: koper-indium-gallium-di-selenide. Dit specifieke materiaal heeft een iets lager rendement dan silicium, een veel gebruikt materiaal voor zonnecellen.
Zwarte panelen uit esthetisch oogpunt zijn in opkomst, meldt ook Eneco. Eerder plaatste Eneco op verzoek van een architect 3000 zwartgekleurde panelen op het onlangs geopende Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Bronnen
Cobouw, 4 augustus 2015: Architect kiest vaker voor zwart zonnepaneel
Eneco, 29 juli 2015: 1200 zwarte zonnepanelen voor hoofdkantoor a.s.r.
Foto: voorbeeld van zwarte panelen voor particulieren (SunshineCompany)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.