‘Armen hebben ook recht op energie’

6 augustus 2015 – Arme landen hebben meer energie nodig, energie uit kolen, olie en gas. Dat stelt Ralf Bodelier oprichter van het ‘Wereldpodium’ in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad.

Uit de opiniebijdrage van Bodelier
‘(…) De kans dat wij [in rijke landen als bijvoorbeeld Nederland] dakloos raken, honger lijden of zelfs sterven aan een ‘klimaat-gerelateerde oorzaak’ is vrijwel nul. Dat wij ons zo goed kunnen beschermen tegen droogtes, overstromingen, stormen en hittegolven danken we vooral aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Sinds wij goedkope, overvloedige en betrouwbare elektriciteit halen uit kolen, olie en gas, produceerden we uitschuifbare waterkeringen, slimme sproei-installaties, en ‘early warning systems’ bij aankomend noodweer. Met fossiele energie verwarmen we onze woningen en koelen we ze af. We maken er medicijnen en kunstmest van, laten er treinen op rijden en bouwen en er stormbestendige huizen mee. (…)
Het verzet tegen fossiele brandstoffen is inmiddels zo hevig, dat zelfs de machtige Wereldbank besloot om geen geld meer beschikbaar te stellen aan arme landen om daarmee centrales op fossiele brandstoffen te bouwen. Door klimaatverandering dreigen immers hittegolven, extreme droogtes, forse overstromingen en hevige stormen. Het aantal slachtoffers, zo vertelt men ons, kan in de honderden miljoenen gaan lopen. Toch is dat nog maar de vraag. Want ook al verandert het klimaat, het aantal doden door droogtes en overstromingen, hittegolven en stormen neemt gigantisch af. (…) Per miljoen mensen zakte het aantal klimaatdoden van 242 doden per miljoen, tot vijf doden per miljoen. Dat is een afname van maar liefst 98 procent. De koele waarheid is dan ook deze: omdát we massaal overstapten op het verbranden van kolen, olie en gas, kon het aantal slachtoffers van droogtes en overstromingen, hitte en stormen zo enorm dalen. De meeste mensen die vandaag nog sterven aan een klimaatgerelateerde oorzaak, beschikken domweg niet over goedkope en betrouwbare fossiele energie.
Het zijn ongelooflijke cijfers die haaks staan op de rampscenario’s die ons dag in, dag uit worden voorgehouden. Niet alleen vormen ze een nuchtere relativering van de gevaren die dreigen door de klimaatverandering. Ook waarschuwen ze tegen al te drastische stappen bij het ‘de-carboniseren’ van de wereldsamenleving. Goedkope en betrouwbare energie uit kolen, olie en gas heeft landen als Nederland rijk en veilig gemaakt. Straatarme landen als Malawi moeten deze kans ook krijgen. Zelfs al dragen ze daardoor bij aan de verandering van ons klimaat. (…)’

Over Wereldpodium
‘(…) Het Wereldpodium wil zijn wat het woord belooft: een podium waarop de wereld te gast is. Gestart in Tilburg, in juni 2007, organiseert het Wereldpodium aandacht rondom internationale ontwikkelingen. (…)’

Bronnen
Nederlands Dagblad, 5 augustus 2015: Armen hebben ook recht op energie (via Blendle)
Website Wereldpodium

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.