In Arnhem verrijst een prachtige energieneutrale wijk

In Arnhem verrijst een prachtige energieneutrale wijk

18 januari 2017In Arnhem verrijst een prachtige energieneutrale wijk: Ecowijk De Kiem. Een wijk vol variatie: van tinyhouse appartementen tot (half) vrijstaande woningen, en alles wat daartussen zit. De bouw van de eerste 77 koopwoningen gaat nu beginnen.

Uit de projectinformatie
‘(…) In het noorden van de wijk Schuytgraaf in Arnhem komt een gloednieuwe ecowijk. Tien groepjes architecten en kleine bouwpartijen ontwerpen samen met de bewoners een prachtige nieuwe woon- en leefomgeving. (…) Niet nieuw in de wereld, maar wél voor Arnhem. In De Kiem woon je midden in het groen, terwijl je toch zo in de stad bent. De auto is er te gast, saai openbaar groen maakt plaats voor bloemen en fruitbomen. De woningen worden verrukkelijk comfortabel én zuinig. De meeste huizen zullen geen energierekening hebben. (…)’

Uit het persbericht over de start van de bouw
‘(…) Eind januari worden de projectovereenkomsten ondertekend voor 77 energieneutrale woningen in de nieuwe ecowijk De Kiem in het Arnhemse Schuytgraaf. In slechts 3 maanden tijd hebben 10 bouwteams op initiatief van vereniging DNA in de Bouw levensvatbare duurzame woningen ontworpen waarvoor al tientallen gegadigden zijn. Zes van de tien woningtypes worden in 2018 gebouwd. De in totaal 77 woningen zijn 27 meer dan de aanvankelijk 50 geplande. De Kiem betekent een flinke impuls voor energieneutraal wonen in Arnhem. (…)

Stedenbouwkundig plan ingediend
In ecowijk De Kiem praat de bewoner mee over zijn woning én over de wijk. Een eerste workshop om de stedenbouwkundige aanzet van de gemeente Arnhem te concretiseren, vond eind vorig jaar plaats tijdens een informatieavond. De deelnemers hebben er belangrijke ecologische uitgangspunten bepaald. Inmiddels is een concept stedenbouwkundig plan aan de gemeente voorgelegd door het projectteam van De Kiem. Naar verwachting is er begin februari duidelijkheid over de indeling van de wijk.
Bewonersvereniging al aan de slag
De bewonersvereniging van ecowijk De Kiem is reeds informeel actief. In het bestuur zitten toekomstige bewoners die al geruime tijd sterk betrokken zijn bij de ontwikkeling van de wijk. Doel van de vereniging is onder meer om de maximale ecologische ambitie van de wijk te realiseren.(…)
De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw
DNA in de Bouw wil duurzaam, gezond en energie-efficiënt (ver)bouwen versnellen en werkte eerder met de gemeente Arnhem samen in een EU-project, om energieneutraal bouwen in de regio te stimuleren. Met projecten en kennisontwikkkeling wakkert DNA innovatie in de bouw- en installatiesector aan. (…)’
Bronnen
Website Ecowijk De Kiem
De Kiem, persbericht, 17 januari 2017: Arnhem bouwt 77 energieneutrale woningen in ecowijk De Kiem
Foto’s: De Kiem. Bovenste foto: geschakelde woningen aan een hofje (vrij in te delen). Onderste foto: tiny houses (24 tot 30m2).
Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.