Saab 9-3, by Rudolf Stricker CC BY-SA 3.0

Arnhem weert diesel-personenauto’s van vóór 2004 uit binnenstad

Saab 9-3, by Rudolf Stricker CC BY-SA 3.0

Diesel-personenauto’s van vóór 2004 zijn vanaf 1 januari 2019 niet meer welkom in de milieuzone in de Arnhemse binnenstad. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten. Het college gaat hierin verder dan Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Het gaat om personenauto’s op diesel, met een ‘datum eerste toelating’ van voor 2004 – zo’n 800 wagens naar schatting. De maatregel moet leiden tot 17,5 procent minder uitstoot van roetdeeltjes en 10 procent minder uitstoot van fijnstof. Voor de invoering heeft het college 526.000 euro gereserveerd, en voor het beheer 60.000 euro per jaar.

De regels in Arnhem zijn strenger dan die in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Amsterdam weert geen personenauto’s, Rotterdam en Utrecht weren personenauto’s op diesel met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2001.

Slechte luchtkwaliteit

De reden dat de gemeente Arnhem de betreffende dieselauto’s tegenhoudt in de binnenstad, is de slechte luchtkwaliteit. Het college wijst op een recent onderzoek: daaruit zou blijken dat de Europese norm voor de uitstoot van stikstofoxiden op diverse plekken aan de Eusebiusbuitensingel en Velperbuitensingel wordt overschreden.

Meespeelde ook het resultaat van een recente bijeenkomst voor binnenstadsbewoners. Velen spraken hun zorgen uit over de luchtkwaliteit, benoemden diverse knelpunten en deden suggesties voor oplossingen.

De maatregel vloeit ook voort uit het meerjarenprogramma ‘New Energy Made in Arnhem’, dat de gemeenteraad in 2015 bekrachtigde. Hierin staat het streven om de uitstoot van roet en stikstofoxiden in 2020 in de hele stad terug te dringen met 10 procent.

Foto: Saab 9-3, Rudolf Stricker, CC BY-SA 3.0

Auteur: JanPieter Rottier

1 reactie op “Arnhem weert diesel-personenauto’s van vóór 2004 uit binnenstad”

Robert Warbroek|27.10.17|11:58

Als bewoner van Arnhem die niet veel rijdt mag je dus een boete verwachten. Alleen maar omdat forenzen door de binnenstad razen die van buiten Arnhem komen.

Is er een compensatie regeling voor bezitters of mogen die een nieuwe dure auto kopen??

Ik rijd graag elektrisch maar dat word heel duur voor mij.

Conclusie: huis verkopen en naar het platteland verhuizen waar je wel mag rijden!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.