(foto: Newmotion)

Assen en Zwolle koplopers in opladen elektrische auto’s

Assen en Zwolle nemen het voortouw wat betreft het opladen van elektrische auto’s in grote steden. Dit blijkt uit een onderzoek van Newmotion.

De aanbieder van laadoplossingen analyseerde de afgelopen twee jaar zo’n 6 miljoen publieke laadsessies in Nederland. Zo liet Assen in 2017 een stijging van het aantal laadsessies van bijna 50% zien ten opzichte van een jaar eerder. Op de tweede plaats komt Zwolle, waar het aantal sessies een groei van 36% liet zien. Het onderzoek van NewMotion laat ook zien dat het totale aantal laadsessies op Europees niveau met 20% is gestegen.

Ook in de Randstad werd in 2017 aanzienlijk vaker ‘gestekkerd’ dan in 2016. Zo sloot men in Den Haag 211.000 keer een auto aan op een publieke laadpaal, 26,5% vaker dan in 2016. Ook in Amsterdam en Rotterdam nam het aantal sessies toe, met respectievelijk ruim 18% en bijna 17%.

Minder vaak laden in Middelburg en Den Bosch

Niet overal in Nederland was sprake van een groeiend aantal laadsessies. Zo waren er vorig jaar in Middelburg ruim 100 laadsessies minder – een daling met meer dan 7%. In Den Bosch nam het aantal sessies af met iets meer dan 4%. Opvallend genoeg werden in deze stad meer kWh geladen, ondanks een teruglopend aantal laadmomenten.

20% meer laadsessies in Europa

In Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland nam het aantal publieke laadsessies in 2017 met 20% toe. In totaal werd er ruim 3 miljoen keer gebruikgemaakt van de publieke laadpunten in het NewMotion-netwerk. Met name Duitsland laat een exponentiele groei van 356% zien ten opzichte van 2016.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.