Astron dreigt met miljoenenclaim tegen windmolens

160309 RUG LOFAR

3 mei 2016Astronomisch topinstituut Astron dreigt met een schadeclaim van 100 miljoen euro als de windmolens in de voormalige Veenkoloniën worden gebouwd. Astron vreest grote schade door verstoring van de radiotelescoop LOFAR door de windturbines.

Kamp moet nog dit jaar beslissen over de vijftig windmolens in oost-Drenthe, aldus Trouw. Omwonenden, gemeenten en de provincie zijn tegen, maar ook Astron heeft al meermalen grote zorgen geuit. Het instituut vreest dat de windmolens LOFAR storen, ’s werelds grootste radiotelescoop met duizenden antennes waarmee het ontstaan van het heelal wordt onderzocht. De kern is in het Drentse Exloo, maar delen van de radiotelescoop staan in Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden en Frankrijk.

Nu dreigt het instituut met een schadeclaim van 100 miljoen euro als het windpark doorgaat, aldus Trouw. Kamp heeft de belangen van duurzame energieopwekking en die van LOFAR niet goed afgewogen, vindt directeur van Astron, Marco de Vos. Hij valt met name over de windturbines die binnen vijf kilometer van de radiotelescoop komen.

Astron-directeur De Vos in een bericht van Trouw
‘(…) “Onze missie is astronomische ontdekkingen doen. Als die windmolens er komen, kun je de helft afschrijven van wat Lofar op wetenschappelijk gebied produceert. Onze studies hebben ook een economisch potentieel. Wij doen onderzoek naar het weer in de ruimte, naar de invloed van de zon op de energiehuishouding. Dat is, nu we middenin in een energietransitie zitten, van groot belang omdat elektriciteitsnetwerken door die veranderingen steeds complexer worden.” (…)’

Een van de windboeren die turbines gepland heeft binnen de vijf-kilometergrens is niet te spreken over het dreigement van Astron.

‘(…) “Ze moeten zich schamen bij Lofar”, zegt windboer Ten Have. (…) “Sinds 2010 zijn we met Lofar in gesprek geweest. We hebben afgesproken dat ze van ons geen hinder zullen hebben. En nu draaien ze ineens om. Er is al veel ruimte rond de antennes vrijgehouden. Maar ze gaan het afleggen. Als je ziet wat ons windpark voor Nederland gaat betekenen en wat Lofar betekent, dan weet ik wel hoe de balans uitvalt.” (…)’

De windboer had Kamp eerst aan zijn zijde. De minister hield eerder vast aan de plannen voor de turbines. Maar onder druk van een Kamermeerderheid laat hij nu aanvullend onderzoek doen door het agentschap Telecom. Eerder werd Kamp bijgevallen door Brits onderzoek dat stelde dat de verstoring door de windmolens wel mee zou vallen. Astron bestreed het Britse onderzoek en deed een eigen onderzoek.

‘(…) “We zagen onmiddellijk dominante storingen uit de directe omgeving van het windpark in de Eemshaven”, aldus Michiel Brentjens, radio-sterrenkundige bij Lofar. (…)’

Een compromis zou kunnen zijn de windmolens uit te zetten gedurende bepaalde onderzoeken, stelt De Vos. Maar dat zullen de windboeren niet willen, verwacht hij.

Bronnen
Trouw, 3 mei 2016: Windplan Drenthe ‘rampzalig’ voor ruimteonderzoek (via Blendle)
Trouw, 3 mei 2016: Windmolens hinderen zicht op het heelal (via Blendle)
FluxEnergie, 9 maart 2016: Windmolens – Tweede Kamer wil dat Kamp rekening houdt met radiotelescoop LOFAR
FluxEnergie, 30 juni 2015: Wel windmolens bij telescoop Lofar
FluxEnergie, 19 mei 2015: Astron: Windmolens zullen radiotelescoop LOFAR verstoren

Foto: Radiotelescoop LOFAR (Rijksuniversiteit Groningen)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.