‘Is het einde van kernenergie nabij? Ja.’

24 mei 2016 –  Atoomstroom, de enige energieleverancier met 100% nucleaire energie, heeft moeten stoppen. Prijsvergelijkingssite PriceWise vraagt zich nu af of het einde van kernenergie nabij is. Het antwoord van PriceWise is ‘ja’.

Uit het artikel van PriceWise
‘(…) De ondergang van Atoomstroom lijkt voor voorstanders van duurzame energie in Nederland een stap in de goede richting. Maar met slechts zo’n 20.000 huishoudens was de klantenkring van Atoomstroom relatief klein. Van ruim 30 Nederlandse leveranciers, leveren er 13 nog gedeeltelijk kernenergie. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde stroometiketten. Hieronder vallen Anode (6%), Delta (5%), energiedirect.nl (3,9%), Essent (3,8%), Nuon (3,2%) en E.ON (0,4%). Maar ook bij Eneco, die juist de nadruk legt op zijn aanbod van duurzame energie, is atoomenergie met 0,4% toch onderdeel van het stroometiket.

10% kernenergie
Om meer transparantie te krijgen in de energiemarkt, zijn leveranciers sinds 2005 verplicht om stroometiketten te publiceren. Hiermee laten zij zien uit welke bronnen de stroom die ze aanbieden afkomstig is. De recent gepubliceerde etiketten laten zien dat kernenergie nog steeds een groot aandeel heeft in de totale mix van energie in Nederland. Daaruit blijkt dat veel leveranciers nog steeds afhankelijk zijn van energie van kerncentrales.
Zo’n 10% van de verbruikte elektriciteit in Nederland komt uit kerncentrales. Het grootste deel komt uit Borssele, waar de enige werkende kerncentrale van Nederland staat. Jaarlijks wordt daar 4 miljard kWh opgewekt. Dat is genoeg voor ruim een miljoen huishoudens. Daarnaast importeert Nederland kernenergie uit landen als Frankrijk, België en Duitsland. Het wegvallen van Atoomstroom zal hierin niet veel verandering brengen.

‘Kernenergie zal verdwijnen’
Toch denkt Roel Drijvers, energie-expert bij Pricewise, dat kernenergie uiteindelijk volledig van het toneel verdwijnt. “Ondanks de relatief lage CO2-uitstoot die kernenergie veroorzaakt, is deze energievorm niet populair. Er zitten namelijk veel risico’s aan het radioactieve afval. Daarbij is de angst voor een nieuwe kernramp de laatste jaren niet bepaald afgenomen.” Ook duurzaamheid speelt bij kernenergie een rol. Het uranium dat wordt gebruikt om energie op te wekken is namelijk niet oneindig beschikbaar.
Wanneer we kernenergie in Nederland volledig afschrijven, is volgens Roel moeilijk te voorspellen. “In theorie kunnen we in de nabije toekomst in Nederland helemaal over op duurzame energie. Maar tot er een goede techniek gevonden is om de pieken en dalen in de productie van wind– en zonne-energie op te vangen én die energie op te slaan, zullen grijze bronnen worden gebruikt. Kernenergie maakt daar ook deel van uit .” (…)’

Bronnen
PriceWise, 23 mei 2016: Is het einde van kernenergie nabij?

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.