oplaadpaal elektrisch rijden, foto; Tom van Gurp

Autobezitters wachten op betere actieradius, meer laadpunten en zon van eigen dak

foto; Tom van Gurp

Als benzine en diesel duurder worden, overweegt 71 procent van de Nederlanders over te stappen op een auto met elektrische aandrijving. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeks- en adviesbureau Motivaction onder 1.003 Nederlanders, dat samen met netbeheerder Stedin werd uitgevoerd. Een groot deel van de geënquêteerden zegt te wachten op een op auto met een grotere actieradius, zon van eigen dak en meer laadpalen – ook in de vakantielanden. 

Het aantal elektrische voertuigen is sinds 2013 verviervoudigd, maar het aandeel blijft gering. Er zitten op dit moment nog heel wat haken en ogen aan elektrische mobiliteit, vinden veel van de geënquêteerden. Toch staan de meeste deelnemers niet negatief tegenover elektrisch rijden. De keuze voor een elektrische auto wordt vooral interessant als de prijzen van benzine en diesel verder stijgen de komende jaren. Dat vindt 71 procent van de ondervraagden.

Zonne-energie

54 procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt het een positief teken dat er steeds meer laadpalen bijkomen. Het is in hun ogen een mooi voorbeeld van de energietransitie. De helft van de geënquêteerden wil overstappen op een elektrische auto als deze met thuis opgewekte zonne-energie vooruit kan.

Een kwart vindt dat er meer laadpalen moeten komen, maar dat mag niet ten koste gaan van het aantal parkeerplekken. Een op de vijf vindt dat openbare laadpalen te veel ruimte innemen. Driekwart geeft aan gebruik te zullen maken van openbare palen wanneer ze overstappen op een elektrische auto.

Minimaal 400 kilometer

Veel ondervraagden geven wel aan dat er nog volop werk aan de winkel is. Vijftig procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt een actieradius van minimaal 400 kilometer een voorwaarde om daadwerkelijk voor een elektrische auto te kiezen. 39 procent geeft aan nog niet op vakantie te durven met een elektrische auto, uit angst onderweg te stranden met een lege batterij.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

1 reactie op “Autobezitters wachten op betere actieradius, meer laadpunten en zon van eigen dak”

Kees Kromme|31.01.18|10:16

Voor een grote groep mensen is ook belangrijk of de elektrische auto inzetbaar is aks caravantrekker. Met name vermogen, aktieradius en mogelijkheid in buitenland zijn dan belangrijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.