Avanslector: ‘Overheid laat het afweten als het gaat om zonne-energie’

15 oktober 2015In Nederland is teveel aandacht voor grote windparken, betoogt Karel Spree, lector aan de Avans Hogeschool. De overheid zou grotere resultaten kunnen boeken door kleiner te denken, aan flexibele zonnecellen bijvoorbeeld. 

Lector Solar Productietechnologie en Equipmentontwikkeling Karel Spree houdt morgen zijn lectorale rede. Hij stelt dat de overheid teveel aandacht heeft voor grote windparken en de mogelijkheden van zonne-energie niet goed onderkent.

Uit het bericht van Avans
‘(…) De Nederlandse overheid laat het volgens hem afweten als het gaat om zonne-energie. Onduidelijkheid over onder andere toekomstige belastingmaatregelen zit de zonnecel in de weg. Voor zonne-energie van je eigen dak betaal je nu nog geen belasting, maar in de toekomst wil de minister daar verandering in brengen. ‘Hij ziet namelijk miljarden aan energiebelasting verdwijnen uit de staatskas.’ Oneerlijk, denkt Spee. ‘Het is logisch dat je kosten betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet, maar waarom zou ik belasting betalen over energie die ik zelf opwek?’ (…)’

Bij zonnecellen moet de overheid niet alleen denken in grote projecten, er moet vooral ook klein gedacht worden. Bijvoorbeeld aan de flexibele zonnecellen waar zijn lectoraat zich mee bezig houdt.

‘(…) Een luxaflex, voorgevels van huizen en de bovenkant van vrachtwagens zijn allemaal geschikt om te voorzien van flexibele zonnecellen. (…) “Als je de daken van auto’s en vrachtwagens voorziet van deze zonnecellen bespaar je zo’n vijf tot tien procent afhankelijk van het soort voertuig. Dat lijkt niet veel maar alle kleine beetjes zijn meegenomen.” (…)’

Een van de projecten van de afdeling van Spree is het ontwikkelen van een zonneboom: een boom met blaadjes van flexibele zonnecellen die gebruikt kan worden om laptops en telefoons op te laden.

Bron
Avans, 14 oktober 2015: Avanslector: Overheid laat het afweten als het gaat om zonne-energie

Foto zonneboom: Avans

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.