Ballast Nedam opnieuw in wind- en zonneparken

Wind op land steeds goedkoper – 3 cent per kWu haalbaar

Nadat het bedrijf de afgelopen jaren haar offshore winddivisie moest verkopen, gaat Ballast Nedam zich met de nieuwe sectie Renewables opnieuw richten op on- en offshore wind- en zonneparken. Onder de Turkse Renaissance Group gaat het bouwbedrijf zich vooral richten op opkomende markten in Azië en Afrika.

Inmiddels zijn de eerste internationale partnerships en bouwteamovereenkomsten gesloten voor Renewables, vertelt directeur Arno Uiterweerd in een persbericht. “Ballast Nedam was internationaal al sterk, maar sinds we onderdeel uitmaken van Renaissance Group, zijn we nog beter in staat om de internationale markt van duurzame energie te bedienen, vanaf idee tot en met beheer.” Daarnaast laat het bedrijf weten te stoppen met haar modulaire ‘iQwoningen’.

Renaissance Group

Eind 2014 verkocht het bouwbedrijf haar offshore-divisie noodgedwongen aan baggeraar Van Oord, nadat het sinds 2011 geen winst meer had gemaakt. In een poging de broek op te houden, richtte het bedrijf haar pijlen op huisvesting en mobiliteit. Na jaren van dubieuze boekhoudingen en aantijgingen van corruptie werd de Nieuwegeinse systeembouwer met 2.800 werknemers eind 2015 overgenomen door de Turkse Renaissance Group.

Begin 2016 verkocht Ballast Nedam de vijfjarige onderhoudscontracten van de windparken Eneco Luchterduinen (129 MW), Prinses Amaliawindpark (120 MW), Butendiek (288 MW) en Westermeerwind (144 MW) nog aan Deutsche Windtechnik BV. Het oorspronkelijke bedrijfsonderdeel was echt gericht op ons schip de Svanen, zeggen Uiterweerd en business developer Jan de Vries in Cobouw.

Azië en Afrika

De markt heeft zich verder ontwikkeld, en er zijn nieuwe fundatietechnieken, constateren Uiterweerd en De Vries. Nederland en omringende landen rollen een serieus windparkenbleid uit, maar Ballast Nedam kijkt nadrukkelijk ook naar opkomende markten in Azië en Afrika. Daarnaast kijkt het bouwbedrijf naar mogelijkheden om de drie windenergieparken die het nog heeft, verder uit te breiden.

(bronnen onder de video)

Bronnen:

  • Cobouw, 1 december 2017, ‘Ballast Nedam weer terug van weggeweest in offshore windmarkt’
  • Ballast Nedam, persbericht 30 november 2017, ‘Ballast Nedam stopt met activiteiten iQwoning’
  • Ballast Nedam, persbericht 22 november 2017, ‘Samen grensverleggend op land en zee’
  • NRC, 9 januari 2016, ‘Ballast Nedam: een kat met negen levens’
  • Ballast Nedam, persbericht 25 februari 2016, ‘Ballast Nedam verkoopt offshore wind onderhoudscontracten aan Deutsche Windtechnik BV’
  • NRC, 28 november 2014, ‘Ballast Nedam verkoopt divisie offshore aan baggeraar Van Oord’

Foto: Nuon

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.