Bedreiging voor het klimaat? – De politiek!

13 maart 2017De grootste hobbel in het tegengaan van klimaatverandering en het doen slagen van de energietransitie is niet de techniek en is ook niet de kosten.  ‘De transitie is primair een politieke opgave.’ Dat concludeert Remco de Boer in het FD.

Remco de Boer reisde voor het FD een jaar lang door Nederland langs wind- en zonne­parken, bio­massa- en getijdencentrales. Hij doet maandelijks ­verslag van de energie­transitie in FD Morgen, op BNR Nieuwsradio en in Energeia.
In het FD van zaterdag maakt hij een balans op onder de kop ‘Verduurzaming valt of staat bij politieke wind’.

Uit zijn analyse in het FD
‘(…) De échte potentiële hobbel is de politiek zelf. Weliswaar steunen vrijwel alle partijen die overgang, maar er is tegelijk steeds meer verzet tegen de daadwerkelijke uitvoering. Zo strijden wethouders van alle gezindten tegen windmolens. GroenLinks Zoetermeer wil ze niet in een bos, D66 Zandvoort niet voor de kust. VVD was al nooit echt fan, en In de Tweede Kamer vechten SP en CDA tegen een windpark in Drenthe. (…)
Voor het slagen van de energietransitie zijn dus politieke moed en een rechte rug cruciaal. (…)’

De Boer eindigt zijn analyse met een ontboezeming over het verloop van de energietransitie
‘(…) Geopolitiek, ruimtelijke ordening, milieu, inkomensverdeling en welvaart – de energietransitie raakt uiteindelijk alle onderdelen van de maatschappij. Het is een grote verandering zonder precedent. Wantrouw iedereen die zegt te weten hoe het precies zal gaan. Dat weten we namelijk niet. Stel doelen, ga aan de slag en kijk wat werkt en wat niet. De energietransitie is een gigantische klus. Een die tientallen jaren zal duren en die uiteindelijk een cocktail zal zijn van mee- en tegenvallers, van successen en mislukkingen, van vallen en opstaan. Zoals ieder groot avontuur dat is. (…)’

Bronnen
FD, 11 maart 2017: Verduurzaming valt of staat bij politieke wind (Registratie)
Zie ook
FluxEnergie, 7 maart 2017: Klimaatverandering – ‘Dralen politiek bedreigt de hele natie’
FluxEnergie, 7 maart 2017: Klimaatverandering – ‘Politici gaan het niet stoppen – Haal het bij hen weg’

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.