Bedrijven investeerden vorig jaar 1,5 mrd in energiezuinige maatregelen

27 juni 2016 – Nederlandse bedrijven investeerden in 2015 samen voor bijna € 1,4 miljard in energiezuinige maatregelen, aldus het jaarverslag van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Uit een persbericht van de Rijksoverheid
‘(…) De EIA kreeg in 2015 in totaal 14.234 aanvragen binnen. Hiermee was in totaal € 1.368 miljoen aan energiezuinige investeringen door ondernemend Nederland gemoeid. De maatregelen die met dit bedrag samen gaan, zorgden voor een energiebesparing van 722 miljoen m3 aan aardgas. Dit komt overeen met een CO2-reductie van circa 1.280 kiloton per jaar. Dit staat gelijk aan de uitstoot van circa 450.000 huishoudens De EIA levert op deze wijze een gerichte bijdrage aan de doelstellingen uit het Energieakkoord. In 2015 werd veel geïnvesteerd in duurzame LED-verlichtingssystemen, ongeveer een derde van alle aanvragen betrof deze techniek. Ook Ahold heeft vorig jaar stevig in LED-verlichting geïnvesteerd, met name in de Albert Heijn Supermarkten. Met ingang van 2016 is het aftrekpercentage voor de EIA substantieel verhoogd van 41,5% naar 58%, waardoor investeringen in energiebesparing nog verder zal worden bevorderd. (…)’

Tegelijk met het jaarverslag EIA verscheen ook het jaarverslag Milieu-investeringsaftrek/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/Vamil). De Nederlandse bedrijven investeerden € 3,3 mrd in milieuvriendelijke technieken (voor o.a. circulaire en biobased economy, bouw, mobiliteit en voedselproductie).

Bronnen
RVO, 27 juni 2016: Bedrijven investeren bijna 5 miljard in energie en milieu (daar staan ook de jaarverslagen)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.