‘Behandel elektrische rijder als normale automobilist’

‘Behandel elektrische rijder als normale automobilist’

6 oktober 2016 – Elektrisch rijden moet en kan aantrekkelijker, aldus Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), in Trouw. De overheid moet daarin een strakke regie voeren, vindt hij.

Uit het opiniestuk in Trouw
‘(…) Nu zijn de barrières onnodig groot. De belasting voor rijden op stroom is flink hoger dan voor rijden op benzine en diesel. Er zijn 4200 benzinestations, maar nog geen 100 snellaadstations, de nieuwe benzinestations. En snellaadstations langs de snelweg hebben geen voorzieningen: geen winkel, geen toilet, geen ruimte om binnen te zitten, en er zijn geen bordjes langs de snelweg die snellaadstations aangegeven.
Zo is de barrière om elektrisch te gaan rijden hoger in plaats van lager. We moeten elektrisch rijders zo snel mogelijk als normale automobilisten behandelen, met alle voorzieningen van dien. (…)’

Voor een snelle omslag, is een strakke regie van de overheid nodig, stelt Van der Gaag.

‘(…) De politiek kan dat extra zetje geven door strengere milieu-eisen te stellen aan nieuwe auto’s, door fiscaal een groter verschil te maken tussen auto’s met en zonder uitlaat en door tijdelijk een aanschafsubsidie of belastingvoordeel te geven voor particulieren die elektrisch gaan rijden.
Elektrische auto’s dringen luchtvervuiling en klimaatverandering terug, zelfs als ze op stroom uit kolencentrales rijden. (…)’

Bron
Trouw, 6 oktober 2016: Elektrisch rijden moet de norm zijn

Foto: Snellaadstation (Fastned)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.