‘Belasting grootste post op energierekening, en het wordt nóg gekker’

7 februari 2017De energievergelijker Pricewise trekt aan de bel over de hoogte van de belastingen op de energienota. ‘Bijna de helft van de energierekening voor Nederlandse huishoudens bestaat op dit moment uit belasting. In de komende drie jaar zal die nog verder stijgen, omdat de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) op exploderen staat.’

Uit het persbericht van Pricewise
‘(…) De heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) schiet de komende tijd omhoog van € 60,- per jaar nu naar € 200,- in 2020: een ruime verdrievoudiging. Dit blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke energievergelijker Pricewise. De woordvoerder van minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dit bevestigd.

ODE één grote subsidiepot
De ODE werd in 2013 ingevoerd. De opbrengst hiervan wordt gebruikt als subsidie om windparken op zee en andere projecten voor de productie van groene energie te realiseren. Destijds bedroeg de heffing voor een gemiddeld huishouden (3.500 kWh stroom, 1.500 m3gas) nog geen tientje. Inmiddels is dat al € 60,-; een stijging van ruim 500%.
Via de ODE zorgen de Nederlandse huishoudens dit jaar voor een subsidiepot met € 678 miljoen. Voor 2020 heeft het ministerie uit de ODE een bedrag van € 2,3 miljard begroot. Dat komt ruwweg neer op € 200,- per huishouden. Er zit dus weer een enorme belastingverzwaring aan te komen; dit keer van ruim 230%.

Bronnen
Pricewise, persbericht, 7 februari 2017: Belasting grootste post op energierekening, en het wordt nóg gekker

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.