Belgen: ‘Wij halen klimaatafspraak niet’

23 juni 2016De helft van de Belgen denkt dat hun land de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs niet kan nakomen. Amper 1 op 5 Belgen ziet het positiever in.

Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau iVox.
Nog geen 20% van de Belgen ziet een verantwoordelijkheid bij de burgers.

Uit een bericht van Bouwen & Wonen
‘(…) Als verantwoordelijke voor het behalen van de klimaatnormen zien de ondervraagden 3 grote spelers: de overheid (49,5%), de fabrikanten (47,5%) en de energieleveranciers (45,6%). Opvallend is dat slechts 17,8% van de burgers zichzelf verantwoordelijk acht.
Ondanks het lage vertrouwen en verantwoordelijkheidszin, is 45,2% wel bereid z’n steentje bij te dragen. Eerst en vooral ziet hij dat gebeuren door de optimalisatie van zijn afval en recyclage thuis. Andere initiatieven waar de Belg zijn schouders wil onder zetten zijn renovatiewerken en groen vervoer. Groene energie valt net uit de top drie.
Populairste manieren om te investeren in groene of efficiëntere oplossingen zijn de condensatieketel en de PV-zonnepanelen. Daarvan hebben respectievelijk al 65% en 60% dit reeds geïnstalleerd of zijn ze bereid om het te doen.
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voor dat de Belg de inspanningen financieel nauwelijks wil voelen. Meer dan de helft is totaal niet bereid om meer belastingen te gaan betalen om de norm te halen. (…)’

 

Bronnen
Bouwen & Wonen (België), 22 jun i 2016: Belg denkt dat we de klimaatnorm niet gaan halen

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.