foto: HG Esch / Elia / 50Hertz

Belgen houden Chinezen weer weg uit Duitse hoogspanningsnet

Kantoor 50Hertz in Berlijn.

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia oefent zijn voorkooprecht uit op de laatste 20% van de aandelen die het Australische infrastructuurfonds IFM nog bezit in het Duitse 50Hertz. Het schuift die aandelen echter meteen door naar de Duitse staatsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Op die manier grijpt het Chinese State Grid naast 50Hertz.

50Hertz is een van de vier transmissienetbeheerders in Duitsland, bevoegd voor Hamburg en in de Duitse deelstaten op het grondgebied van de vroegere DDR (Oost-Duitsland). In 2010 kocht Elia van Vattenfall 60% van de aandelen in Eurogrid, de holding boven 50Hertz. Sindsdien is 50Hertz in de financiële cijfers van Elia goed voor ongeveer de helft van de winst.

De overige 40% van de aandelen in Eurogrid was in handen van IFM. De Australiërs wensten de helft daarvan te verkopen. Ze hadden een bod ontvangen van State Grid en waren ze daarmee zelfs akkoord gegaan. Maar de Duitse publieke opinie reageerde erg onrustig. Elia maakte daarop gebruik van zijn voorkooprecht om dit pakket zelf over te nemen.

Nu neemt Elia ook de laatste 20% aandelen van IFM in Eurogrid eventjes over. De verkoop aan KfW gebeurt onder dezelfde voorwaarden als de die voor de aankoop. In mei had IFM aan Elia gemeld dat een derde partij de overblijvende participatie van IFM van 20% in Eurogrid wou verwerven. Vanuit strategisch en financieel oogpunt achtte Elia de volledige acquisitie van de aandelen –onder dezelfde financiële voorwaarden als de eerdere 20%– niet nodig. Met 80% in handen oefent Elia er al de volledige controle uit.

Geld

Voor de verwerving van het vorige pakket van 20% door Elia in Eurogrid, in april 2018, name Elia een overbruggingskrediet op. Dit wordt na de finalisering van de transactie vervangen door een langetermijnfinanciering via hybride leningen (700 miljoen euro) en obligatieleningen (300 miljoen euro). “De aankoop van nog eens 20% in 50Hertz zou financieel een zware inspanning zijn,” zegt Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke. “We hadden de Chinese optie gewoon kunnen laten doorgaan, maar vonden het toch meer opportuun om te kunnen samenwerken met een lokaal verankerde, Duitse partner.” De Duitse overheid had wel signalen uitgestuurd dat ze niet was opgezet met de toenemende aanwezigheid van de Chinezen in het kapitaal van Duitse technologische bedrijven.

KfW is een van de grootste stimuleringsbanken ter wereld. In Duitsland is het aanwezig in Frankfurt am Main, Berlijn, Bonn en Keulen. Het netwerk omvat tachtig kantoren en vertegenwoordigingen wereldwijd.

State Grid botst hiermee voor de derde keer op een Belgische muur. Voor de twee 50Hertz-pakketten greep het ook al naast een belang in het Belgische netbedrijf Eandis.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.