België betaalt 2 miljard te veel voor windmolens op zee

13 januari 2017De twee nieuwe Belgische windmolenparken zijn 2 miljard euro te duur. Tot die conclusie komt VRT Nieuws na een vergelijking van de Nederlandse en Belgische windparken op zee.

Uit het bericht van VRT Nieuws
‘(…) Het verhaal begint in Nederland, waar midden vorig jaar een “bom” inslaat. (…) De “bom” bleek dat één kandidaat heel ver onder de prijs zat die de Nederlandse overheid zelf in gedachten had: het Deense bedrijf DONG Energy nam genoegen met een gegarandeerde prijs van 72,70 euro per megawattuur voor de eerste 15 jaar, wat iedereen met verbazing sloeg.
Dat was immers heel goedkoop, zoals blijkt uit de situatie in België. Zowat een maand eerder had ons land immers een overeenkomst gesloten met twee Belgische partners, twee consortia – tijdelijke verenigingen van bedrijven voor een bepaald project -, voor de ontwikkeling van de windmolenparken Rentel en Norther in de Noordzee.

Rentel wordt gebouwd door een consortium van acht Belgische bedrijven, Norther is een project van de Belgische energieproducent Elicio, de Belgische dochter van de Nederlandse energiegroep Eneco en een dochter van het Japanse Mitsubishi. Die twee parken liggen eveneens aan de Belgisch-Nederlandse grens, maar uiteraard aan de Belgische kant.
Daar lag de gegarandeerde prijs die de consortia zullen krijgen voor hun elektriciteitsproductie tussen 124 en 130 euro per megawattuur, en dat gedurende 19 jaar, tegenover dus 72,70 euro per megawattuur gedurende 15 jaar in Nederland.
Het valt onmidddellijk op dat de consortia achter de Belgische windparken veel meer voor hun stroom krijgen dan het bedrijf in Nederland, hoewel de windparken vlak naast elkaar liggen in zee en in ongeveer dezelfde periode gebouwd zullen worden. (…)
De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG), de federale energieregulator, [heeft nu] haar experten op het dossier gezet. Die hebben het Nederlandse winnende bod omgerekend naar de Belgische omstandigheden. (…)
Onze conclusie is dat, op basis van vergelijkbare data en voor de volledige looptijd van bijna 20 jaar, onze windparken twee miljard duurder uitvallen dan de Nederlandse. (…)’

Uit een bericht van de Gazet van Antwerpen
‘(…) Minister van Energie Marie Christine Marghem reageert wrevelig op het rapport van energieregulator Creg waaruit de VRT besluit dat de Belgische offshore windmolenparken met 2 miljard euro overgesubsidieerd zijn. (…) In een reactie wijst minister van Energie Marie Christine Marghem erop dat de energieregulator Creg de voorbije jaren geen vragen stelde bij de subsidiebedragen, en pas in actie schoot nadat de minister zelf vroeg om een vergelijking met de Nederlandse windparken Borssele 1 en 2. De Creg had volgens Marghem zelf een initiatief moeten nemen. (…)’

Bronnen
VRT Nieuws, 12 januari 2017: Belgische windmolenparken in Noordzee worden overgesubsidieerd
Gazet van Antwerpen, 12 januari 2017: Minister van Energie Marghem reageert wrevelig op kritiek oversubsidiëring van Belgische windmolens

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.