België: miljarden tekort voor ontmanteling kernreactoren

België: miljarden tekort voor ontmanteling kernreactoren

15 juli 2016Uit een studie van de Solvay Brussels School blijkt dat er miljarden te weinig zit in de ‘nucleaire spaarpot’ in België. De pot is voor ‘ooit’, voor de ontmanteling van de kernreactoren. En daar komen nog miljarden bij voor de berging van nucleair afval.

De pot voor de ontmanteling bevat ruim € 7,6 mrd en dat is  volgens het onderzoek € 5 mrd te weinig.

Uit een bericht van De Standaard
‘(….) Volgens Groen en Ecolo [milieupartijen] dreigt die hele spaarpot vele miljarden te klein uit te vallen. ‘Er gaapt een kloof van 5 miljard tussen het bedrag dat de regering voorziet en de werkelijke kosten’, zegt Groen-kamerlid Kristof ­Calvo. ‘Je kan voor of tegen kern­energie zijn, maar een onvoorziene miljardenfactuur, daar zijn we allemaal tegen.’ (…)

Nucleair afval
Een ander probleem waar in de studie voor gewaarschuwd wordt, is (…) de berging van het kernafval. ‘Deze studie toont ondubbelzinnig aan dat er een tekort is van miljarden euro’s voor de berging van nucleair afval. De Belgische regering moet nu extra middelen eisen van Electrabel om de kosten te dekken, anders komt deze miljardenfactuur terecht op de belastingformulieren van elke Belg.’ (…)’


Bronnen

De Standaard, 15 juli 2015: Groen en Ecolo laten spaarpot kernenergie doorlichten
Foto: kerncentrale Tihange (foto Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.