Foto: Engie

België heropent afgedankte centrales om kernreactoren te vervangen

Elektriciteitscentrale in Vilvoorde.

De Belgische regering en de grootste Belgische elektriciteitsbedrijven blijven verwoed de nodige megawatt bij elkaar sprokkelen om in november een mogelijke black-out te vermijden. De oorzaak van dit risico is de gelijktijdige onbeschikbaarheid van zes van de zeven Belgische kernreactoren. In normale omstandigheden is het nucleaire park goed voor 50 à 60% van de binnenlandse stroomproductie.

Een deel van het tekort kan worden ingevuld door extra invoer vanuit het buitenland. Federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) bereikte hierover deze week een akkoord met Duitsland. Duitsland wil zich wel engageren om elektriciteit te leveren tijdens Belgiës donkerste uren, maar die bereidheid botst op fysieke grenzen. Het Belgische en het Duitse stroomnet zijn nog niet rechtstreeks met elkaar verbonden (dat gebeurt pas in 2020), zodat de levering via Nederland, Luxemburg of Frankrijk moet plaatsvinden. Maar ook deze interconnectiefaciliteiten hebben een begrensde capaciteit.

De grootste inspanningen zullen dan ook in België zelf moeten worden geleverd. Marktleider Engie heef een overeenkomst gesloten met chemiereus Bayer. Die kan zijn wkk-installatie in het Antwerpse havengebied ter beschikking stellen wanneer er zich een stroomtekort zou voordoen. Engie kan ook het stof blazen van een aantal dieselaggregaten op zijn eigen sites. Het energiebedrijf probeert ook overeenkomsten te sluiten met grote industriële klanten om hun verbruik via het net te verminderen wanneer er onvoldoende elektriciteit zou zijn.

Engie huurder van vroegere eigen centrales

Maar het zwaarste verschil zal in principe worden gemaakt door het heropstarten van de oude centrales in Vilvoorde en Genk-Langerlo. De centrale in Langerlo veranderde de voorbije jaren meermaals van eigenaar. Engie huurt er tot einde maart de twee gasturbines, elk met een vermogen van 44 megawatt (MW). De huidige eigenaar, een projectontwikkelaar, was eigenlijk van plan de centrale te slopen. Engie onderzoekt nu of de turbines na een slaap van anderhalf jaar nog in voldoende goede conditie verkeren om opnieuw te werken.

Ook de gasgestookte centrale van Vilvoorde (255 MW) behoorde ooit tot het patrimonium van Engie zelf. Engie gaat ze nu huren bij haar huidige eigenaar, het Bulgaarse Energy Market. Alles samen kan Engie al minstens 485 MMw invullen van de 750 MW die nog tekort zijn door het uitvallen van de kernreactoren.

EDF Luminus, de op één na grootste Belgische stroomproducent, probeert zijn kleine gasgestookte elektriciteitscentrale in Gent Ham (54 MW), die het in november vorig jaar sloot, op korte termijn weer operationeel te maken.

“Het Vlaams Parlement heeft enkele dagen geleden in spoedprocedure een decreet goedgekeurd dat de plaatsing van tijdelijke gas- en dieselinstallaties en de heropstart van stilgelegde installaties mogelijk maakt,” zegt Engie-woordvoerster Hellen Smeets.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “België heropent afgedankte centrales om kernreactoren te vervangen”

Pat Rick|22.10.18|13:52

Jammer dat Engie in Nederland zich profileert als groene stroom maatschappij, terwijl ze in Belgie dieselgeneratoren willen inzetten en een gascentrale (gas – de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof) net over de grens afwijzen. De oude centrales zijn ook niet efficienter en gaan de grenzen van fijnstof niet nog sneller overschreden worden? En eerder langzamer gaan rijden op de autostrada?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.