België – Kernreactor Doel 1 ligt wéér stil

België – Kernreactor Doel 1 ligt wéér stil

13 april 2016 – Vannacht is de kernreactor Doel 1 opnieuw stilgelegd. Deze keer was het geen automatische stop, maar een welbewuste beslissing om reparaties te kunnen uitvoeren.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Engie Electrabel besliste om Doel 1, buiten de geplande revisieperiode, tijdelijk van het elektriciteitsnet te koppelen om een herstelling uit te voeren op een afsluiter van een temperatuurmeting op het koelwatercircuit van de centrale. “De centrale is dus niet automatisch stilgevallen, we hebben zelf die beslissing genomen om de herstelling te kunnen uitvoeren”, zo zegt woordvoerster Geetha Keyaert.
Engie Electrabel benadrukt dat het stilleggen van de centrale geen impact heeft gehad op de veiligheid van de medewerkers, de omgeving of de installaties van de kerncentrale. Wel zal Doel 1 een paar dagen onbeschikbaar zijn. “We gaan nu de nodige correctieve maatregelen nemen, en pas dan zal duidelijk worden wanneer we kunnen heropstarten. De eerste inschatting is dat dat op 15 april zal zijn, maar die datum kan nog veranderen”, aldus Keyaert. (…)’

Eerder deze maand (7 april) kwam de reactor ook stil te liggen door een automatisch noodstop wegens een defect in het nucleaire gedeelte van de reactor. Er was iets mis met de aansturing van de vermogensregeling van de centrale. Ook toen verzekerde Engie Electrabel dat er er geen moment sprake was geweest van een onveilige situatie. Na een dag werd de reactor weer getart.

Gouverneur van Antwerpen bezorgd
Na die storing trok de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, aan de bel tegenover De Standaard.
Uit het bericht van De Standaard
‘(…) De opeenvolging van incidenten in de kerncentrales van Doel vraagt om een zeer grondige controle door de nucleaire waakhond FANC. Dat zegt gouverneur Cathy Berx. Ze kijkt ook uit naar de update van het nucleaire noodplan.
De gouverneur van Antwerpen (…) maakt zich zorgen over de kerncentrale Doel 1. Die moest in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw stilgelegd worden, dit keer na een dubbel defect. ‘Vooral omdat het toch niet de eerste keer is. De incidenten komen vaker voor en nu bovendien ook in het nucleaire gedeelte. Ik ga er dan ook vanuit dat het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) dit heel grondig analyseert.’ (…)’

Noodplan
Mede onder druk van het grote aantal storingen in de Belgische kerncentrales, werkt de regering momenteel aan een noodplan ‘dat alles omhelst van evacuaties tot en met jodiumpillen en veiligheid’.  Naar verwachting in dat plan in juni klaar. Er wordt tegelijkertijd ook gewerkt aan veiligheidsplannen in verband met mogelijke terreuracties.

Bronnen
De Morgen, 13 april 2016: Doel 1 ligt enkele dagen stil voor herstellingen
De Standaard, 8 april 2016: Antwerps gouverneur Berx ongerust over Doel
Zie ook
FluxEnergie, 8 april 2016: Storing kernreactor Doel: defect in nucleaire gedeelte

Foto: Archieffoto binnenste Doel 1, herladen reactorkuip (foto: Engie Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.