België – Kernreactor Tihange 1 weer opgestart

België – Kernreactor Tihange 1 weer opgestart

15 augustus 2016 – Na maanden stil te hebben gelegen is de Belgische kernreactor Tihange 1 weer opgestart. Er werd extra onderhoud gepleegd in verband met de levensduurverlenging van de kerncentrales in België.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De kerncentrale met een vermogen van 962 megawatt werd eind april stilgelegd voor onderhoud wegens de verlenging van de levensduur van de kerncentrales. “Dit onderhoud zal langer dan gebruikelijk duren omwille van de uitvoering van de werken die in het kader van de levensduurverlenging met 10 jaar van deze eenheid voorzien werden”, zei Engie, het Franse moederbedrijf van Engie Electrabel, eerder. Oorspronkelijk zou het onderhoud op 24 juli afgerond zijn, maar dat werd later bijgesteld. (…)’

Stand van zaken
Welke reactor in België is stilgelegd en welke is in bedrijf? 
We willen niet verhelen dat we het overzicht een beetje kwijt zijn – de kernreactoren worden in België zeer vaak stilgelegd wegens storingen en de noodzaak van extra onderhoud -, maar met hulp van Engie Electrabel kwamen we er wel uit. (Engie benadrukte overigens dat de reactoren in België niet vaker worden stilgelegd dan in andere landen.)

De situatie bij de zeven Belgisch kernreactoren is nu als volgt:

  • Kernreactor Tihange 1
    Een van de oudste kernreactoren in België. Is weer opgestart (het eerste deel zondagochtend, het tweede deel zondagavond).
  • Kernreactor Tihange 2
    ‘Scheurtjescentrale’. In juli stilgelegd (voor de vierde keer dit jaar), inmiddels weer in bedrijf. Medio augustus werd bekend dat er onregelmatigheden waren geconstateerd m.b.t. documentatie van stalen onderdelen. Na onderzoek is het staal veilig verklaard.
  • Kernreactor Tihange 3
    Gewoon in bedrijf. Begin september is onderhoud gepland.
  • Doel 1
    Oude kernreactor. Had moeten sluiten in februari 2015. Sluiting uiteindelijk uitgesteld tot 2025. Heeft vorig jaar vanwege de kwestie van de levensduurverlenging 10 maanden stilgelegen. Weer in bedrijf genomen na nieuwe overeenkomst tussen Engie en de Belgische overheid.
  • Doel 2
    Oude kernreactor. Had moeten sluiten in oktober 2015. Sluiting uiteindelijk uitgesteld tot 2025.  Heeft vorig jaar vanwege de kwestie van de levensduurverlenging enkele weken stilgelegen (Engie: ‘Stilgelegd om brandstof op te sparen om de winter door te komen tot de wet op de levensduurverlenging en de conventie gestemd en getekend werd’). Weer in bedrijf genomen na nieuwe overeenkomst tussen Engie en de Belgische overheid.
  • Doel 3
    ‘Scheurtjescentrale’. In april stilgelegd wegens softwareprobleem. Na een paar dagen weer opgestart. In mei waren ‘correctieve acties’ nodig rond de brandcompartimentering. Reactor is in bedrijf.
  • Doel 4
    In 2014 stilgelegd wegens mogelijke sabotage. Draait momenteel zonder problemen.

Engie geeft als toelichting:
‘(…) Het is echt niet uitzonderlijk dat een centrale uitvalt. Dat is een beschermingsmechanisme dat in werking treedt wanneer iets niet naar behoren werkt. Alle centrales over de hele wereld hebben dat. Men mag niet vergeten dat een kerncentrale een industriele installatie is waar regelmatig onderhoud (gepland of niet gepland) op moet gebeuren.
De nucleaire sector is een van de meest gecontroleerde en kerncentrales zijn dus echt heel veilig. Als verantwoordelijke uitbater doen we er ook alles aan om de centrale up-to-date te houden met de laatste Internationale standaarden en regels. Er worden ook wekelijks audits uitgevoerd door onafhankelijke controle-organen. Onze kerncentrales zijn veilig – ze veilig uitbaten is onze prioriteit en zit in het DNA van onze werknemers.
En wat de ‘oude kernreactoren’ betreft: een kerncentrale kan je nooit oud noemen. Elke kerncentrale krijgt om de 10 jaar ook een heel groot onderhoud . Elk stukje wordt vervangen. Dus de centrales Doel 1 en 2 zijn helemaal niet dezelfde als 40 jaar terug. In andere landen is er zelfs een levensduur tot 60 of 80 jaar. Levensduur is dus niet technisch bepaald maar wordt beslist door de overheid. (…)’

Bronnen
De Morgen, 13 augustus 2016: Tihange 1 wordt heropgestart
Engie/Electrabel: Informatie over onze kerncentrales
Informatie van Engie/Electrabel per mail
Transparency website Engie
Foto’s: Engie/Electrabel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.