België vreest structureel stroomtekort

21 april 2016 – De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia vreest structurele stroomtekorten in België, wanneer er binnen zeven jaar geen centrales bijgebouwd worden. De vrees is gebaseerd op een studie waaraan de hele Belgische energiesector meedeed.

Schermafdruk 2016-04-21 08.34.52Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Als de kerncentrales sluiten, is er behoefte aan een structureel blok van 4.000 megawatt flexibele capaciteit om de vraag naar en het aanbod van elektriciteit op elk ogenblik in evenwicht te kunnen houden.
Tegen 2027 wordt er misschien best voorzien in een structureel blok van 8.000 megawatt, zegt Elia, kwestie van voorbereid te zijn op de eventuele sluiting van kerncentrales en klassieke centrales in het buitenland. Elia wijst erop dat België in 2027 voor de helft van zijn elektriciteitsvoorziening afhankelijk zal zijn van invoer uit het buitenland.
Volgens Elia moet België overleggen met de buurlanden over flexibele centrales die achter de hand gehouden kunnen worden. (…)’

In maart van dit jaar gaf minister Marghem aan de kerncentrales langer open te willen houden vanwege de problemen die zij voorag met de stroomvoorziening.

Bronnen
De Morgen, 21 april 2016: Elektriciteitsvoorziening vanaf 2023 in gevaar
Rapport Elia: Studie over de nood aan ‘adaquacy’ en aan flexibiliteit in het Belgische elektriciteitssysteem  (pdf, 96 pag.)
Zie ook
FluxEnergie, 9 maart 2016: ‘Stroomtekort dreigt in België, ondanks heropening scheurtjescentrales’

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.