België: weer veiligheidsstop in ‘scheurtjescentrale’

België: weer veiligheidsstop in ‘scheurtjescentrale’

10 juni 2016Vanmiddag is een van de twee Belgische ‘scheurtjescentrales’ weer stilgevallen. De kerncentrale Tihange 2 werd automatisch stilgelegd. Het probleem en de oorzaak zijn nog niet bekend.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De woordvoerster [van Engie Electrabel] wijst erop dat het veiligheidsmechanisme deelt uitmaakt van de werking van de centrale. Die schakelt zichzelf uit wanneer een onregelmatigheid gedetecteerd wordt. (…)’

In de kernreactor Tihange 2 – ook bekend als een van de ‘scheurtjescentrales’ omdat er eerder haarscheurtjes zijn geconstateerd aan de buitenkant van het reactorvat – zijn vaker problemen. In december werd de centrale weer opgestart, nadat hij sinds maart 2014 had stilgestaan. In januari moest Tihange 2 op een lager vermogen draaien vanwege een waterlek in het niet-nucleaire gedeelte.
Maastricht probeert via de rechter een sluiting van de reactoren van Tihange af te dwingen. Ook in Kerkrade en Heerlen heerst grote bezorgdheid over Tihange.
De Tweede Kamer wil dat de Nederlandse regering zich aansluit bij de eerder gedane oproep van Duitsland en Luxemburg aan België om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten.
Vorige maand verzekerde minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) dat er niets mis is met de Belgische kernventrales. Zij zal België dan ook niet oproepen Doel en Tihange te sluiten. ‘Niets wijst erop dat de veiligheid in het geding is.’

Bronnen
De Morgen, 10 juni 20216: ‘Scheurtjescentrale’ Tihange 2 automatisch stilgevallen
Zie ook
FluxEnergie, 8 juni 2016: Kamer: ‘Roep België op kerncentrales te sluiten’
FluxEnergie, 25 mei 2016: Minister Schultz: ‘Niets mis met Belgische kerncentrales’

Foto Engie Electrabel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.