België wil niet met Duitsland praten over ‘scheurtjescentrales’

000-ELECTRABEL-kerncentrale-doel-e145439316244612 mei 2016 – Ondanks de grote bezorgdheid in Duitsland over de Belgische kerncentrales, met name de ‘scheurtjescentrales’, weigert België met Duitsland te praten.

Uit een bericht van Het Nieuwsblad
‘(…) De Duitse autoriteiten drongen de voorbije weken aan op een opschorting van de heropstart van de twee kerncentrales, die maandenlang stillagen nadat scheurtjes waren vastgesteld in de reactorvaten. (…)
De Kamer zal noch de Duitse minister van Milieu, noch de Duitse nucleaire waakhond horen over hun bezorgdheden over de Belgische scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2. Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld verwierpen dinsdag de oppositievoorstellen om hen uit te nodigen voor een gesprek. (…)
De oppositie wilde graag meer uitleg bij de Duitse vrees. De meerderheid ging daar echter niet in mee, argumenterend dat de nucleaire waakhond FANC reeds voldoende heeft uitgelegd waarom de heropstart groen licht kreeg. Dat gebeurde onder meer op basis van een internationaal expertenpanel.
Sp.a’er Peter Vanvelthoven, voorzitter van de subcommissie Nucleaire Veiligheid in de Kamer, betreurt de houding van de meerderheid. “Dat een commissie zoals de onze het niet nodig acht om vertegenwoordigers te horen van een buurland dat ons waarschuwingen stuurt, is du jamais vu”, hekelde hij. (…)’

De Duitse ambassadeur in België heeft onlangs het Duitse verzoek om de scheurtjescentrales niet opnieuw op te starten nog eens herbevestigd.
Ook Luxemburg heeft zich bij het Duitse verzoek aangesloten.

Bronnen
Het Nieuwsblad, 10 mei 2016: Meerderheid weigert hoorzitting met Duitsers over scheurtjescentrales
Foto: kernreactor Doel (foto Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.