© Geert Vanden Wijngaert

Belgisch team wint berg- en woestijnrace voor zonnewagens

Punch Powertrain Solar Team.

De ingenieursstudenten van het Belgische Punch Powertrain Solar Team hebben in Chili de Carrera Solar Atacama gewonnen, naar verluidt de meest extreme race voor door zonne-energie aangedreven wagens.

De Carrera Solar Atacama is een race van 2.577 kilometer door het Andesgebergte en de Chileense woestijn, met pieken van meer dan 3.400 meter. Het Belgische Solar Team kwam er voor het eerst aan de start.

Aanvankelijk leek de eindzege ver weg, want de studenten van de KU Leuven begonnen de race letterlijk met een uitschuiver. Tijdens de kwalificatie, die de startpositie voor de wedstrijd bepaalt, ging de Belgische zonnewagen van de baan. Daardoor moest het Solar Team als rode lantaarndrager aan de race beginnen. Maar daarna verliep de wedstrijd vlekkeloos.

Al tijdens de eerste racedag stoomde het Belgische studententeam van de staart naar de kop van de wedstrijd. Tijdens de passages door het Andesgebergte en de Atacamawoestijn stond het de koppositie niet meer af . Na vijf dagen en 36 uur racen bereikte het Solar Team als eerste de finish in Arica, in het noorden van Chili.

Adrian Baiets leidde in Chili een team met acht verschillende “generaties” van het Punch Powertrain Solar Team. “Een samenwerking van ervaring en nieuwe inzichten die duidelijk heeft geloond,” zegt hij. Hun huidige wagen, de Punch Two, is veel compacter dan zijn voorgangers. Hij is ook uitgerust met een nieuw stuursysteem waarmee je optimaal kunt profiteren van zijwind.

Nieuwe wagen in 2019

“Met uitzondering van enkele kleine elektronische problemen hebben we de race feilloos afgelegd,” blikt piloot Jasper Schrijvers terug. Met deze allereerste overwinning en een flinke dosis vertrouwen op zak bereidt het Solar Team zich nu voor op de volgende uitdaging, het volgende tweejaarlijks wereldkampioenschap voor zonnewagens. Dat vindt in oktober 2019 plaats in Australië. Op de vorige uitgave, gewonnen door het Nuon Solar Team van de TU Eindhoven, pakte de KU Leuven brons, met de Punch Two. In 2019 zal het er een nieuwe zonnewagen inzetten.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.