foto: Daimler AG (Mercedes-Benz)

Belgische 55-plussers koeltjes tegenover opwarming aarde en elektrische wagens

Ruim driekwart van de Belgische automobilisten jonger dan 35 jaar is ervan overtuigd dat we met z’n allen minder de wagen moeten gebruiken om opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Ivox in opdracht van Mercedes-Benz. De ‘oudere’ generatie lijkt wat minder klimaatbewust: slechts 65% van de Belgen van 35 tot 54 jaar is diezelfde mening toegedaan. En meer dan de helft van de 55-plusser vindt dat de gewone burger weinig kan doen aan de klimaatverandering en dat die taak is weggelegd voor de overheid en het bedrijfsleven.

Belgen zijn enorm gehecht aan hun vierwieler en niet snel geneigd om deze zomaar in te ruilen voor autodeelsystemen of voor het erg stakings- en storingsgevoelige openbaar vervoer. Elektrische auto’s lijken in dit opzicht de meest realistische optie om toch een milieuvriendelijke mobiliteit te garanderen. In totaal 41% van de Belgen mét autorijbewijs om zich in de toekomst een elektrische auto aan te schaffen. Maar er heerst wel uitstelgedrag. En van de 55-plussers overweegt slechts 29% overweegt een dergelijke aankoop. Slechts 5% lijkt van plan om in de komende twee jaar een elektrische wagen aan te kopen. 35% geeft aan dit te willen doen over drie tot vijf jaar en zo’n 31% zou de aankoop pas doen over zes tot tien jaar.

Leeftijd, taal… en geslacht

Vooral de Franstalige Belgen zijn verknocht aan hun automobiel: 71% van hen kiest voor de wagen als vervoermiddel om een afstand van 5 km af te leggen. Bij de Vlamingen is dit slechts 52%. Franstaligen geven nog eerder de voorkeur aan het openbaar vervoer (11%) dan aan 5 km op de fietspedalen duwen.

Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de Belgische vrouw iets meer begaan is met het milieu dan de man, overweegt slechts 35% van hen om een elektrische auto te kopen. Bij de mannen is dit 47%. Het onderzoek zegt niet of dit wat te maken kan hebben met de traditionele belangstelling van mannen voor nieuwe wagens.
Dit tegenover bijna de helft van de mannen (47%)! Ook tus

Hoewel 38% van de Belgische automobilisten hoopt dat zijn/haar volgende wagen een elektrisch exemplaar zal zijn, moeten er toch enkele zaken verbeteren vooraleer de kritische consument overschakelt naar een batterij-aangedreven voertuig, blijkt uit de enquête. 75% geeft aan wel een elektrische wagen te willen kopen, mits er batterijen op de markt komen die langer meegaan en er meer laadpalen langs de wegen staan. 83% van de Belgen is van oordeel dat er te weinig laadpalen zijn en 55% vindt dat het veel te lang duurt om een elektrische wagen op te laden. Bovendien vindt 86% van de Belgische automobilisten elektrische auto’s te duur.

Ivox voerde dit onderzoek uit in december 2017, bij 1.000 Belgen in het bezit van een autorijbewijs.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.