Belgische kerncentrales worden onverzekerbaar

Belgische kerncentrales worden onverzekerbaar

25 februari 2016 – Door de incidenten met de Belgische kerncentrales en de strengere regels voor aansprakelijkheid bij schade trekken de verzekeraars zich terug. 

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De Belgische kerncentrales liggen al lang onder vuur door incidenten, en door strengere regels gooien privéverzekeraars de handdoek in de ring. De verantwoordelijkheid van de uitbaters van nucleaire sites is verhoogd volgens internationale afspraken, die de aansprakelijkheid bij milieuschade uitbreiden. De periode waarin materiële schade kan worden aangegeven, wordt bovendien opgetrokken van tien tot dertig jaar. Vooral de lange periode schrikt privéverzekeraars af. De exploitanten moeten vanaf 31 maart extra verzekerd zijn. (…)’

In stilte bereidt energieminister Marie-Chritine Marghem een plan voor om verzekeraars eventueel een staatsgarantie te kunnen geven. Overigens is er nu al een schadeplafond van 1,2 miljard euro. Als de schade groter is moet de staat de meerkosten dragen. In het plan van Marghem zou dat plafond blijven.
Er is nu al verzet tegen zo’n staatsgarantie. De politieke parij sp.a vindt dat het niet kan dat bij grote schade de belastingbetalers ervoor opdraaien. Sp.a wil in ieder geval een hoger plafond (2,5 miljard euro) en vindt dat de uitbater aansprakelijk moet blijven. Voor de Belgische kerncentrales is dat Electrabel en moederbedrijf Engie.
De partij Groen noemt een staatsgarantie ‘een zoveelste cadeau voor Electrabel’.
De fractieleider van Groen tegen De Morgen: ‘Dit is veelzeggend: private verzekeraars vinden het nucleaire te riskant. (…) Niemand is blijkbaar zo roekeloos om veel te oude kerncentrales te verzekeren. Behalve de regering blijkbaar, op kosten van de belastingbetaler.’

 

Bronnen
De Morgen, 24 februari 2016: Privéverzekeraars willen kernreactoren niet meer verzekeren
De Morgen, 24 februari 2016: Peeters en Marghem bevestigen dat piste van nucleaire staatsgarantie onderzocht wordt
Foto: kernreactoren Doel (foto: Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.