Belgische kernreactor Tihange 1 stil door problemen

24 februari 2016De Belgische kernreactor Tihange 1 is gisteren stilgelegd, nadat er een ‘onregelmatigheid’ werd geconstateerd aan de ladingspomp. Electrabel verwacht de reactor op 15 maart weer op te starten.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De reactor werd stilgelegd “om de optimale werking van de drie ladingspompen te verzekeren”, stelt Electrabel. “De stilstand van Tihange 1 heeft geen impact op de bevoorradingszekerheid. (…)’

Tihange 1 heeft een capaciteit van 481 megawatt en is daarmee een van de kleinere reactoren in België. Engie meldt dat de problemen naar verwachting op 15 maart opgelost zijn.

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) In de lente zal Tihange 1 nog eens drie tot vier maanden stilgelegd moeten worden. Dan zijn er onderhoudswerkzaamheden gepland in het kader van de verlenging van de levensduur van de kernreactor met tien jaar. (…)’

De kernreactoren in België, vier in Doel en drie in Tihange, kampen regelmatig met problemen. Er zijn veel zorgen in België, maar ook in Nederland en Duitsland, over de veiligheid van de relatief oude reactoren.

Bronnen
Engie Transparency, 23 februari 2016: BE Future unavailability TIHANGE 1N
Engie Transparency, 23 februari 2016: BE Future unavailability TIHANGE 1S
De Morgen, 23 februari 2016: Tihange 1 ligt stil na onregelmatigheid aan ladingspomp
De Standaard, 24 februari 2016: Oudste kernreactor in Tihange ligt opnieuw weken stil na panne (via Blendle)
Nu.nl, 23 februari 2016: Kernreactor bij Tihange stilgelegd vanwege ‘onregelmatigheid’

Foto: Electrabel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.