Belgische kernreactor Tihange 2 weer in bedrijf. Electrabel krijgt twee ‘rode kaarten’

4 juli 2016Nadat de herstart ‘om technische redenen’ weer was uitgesteld, is dit weekend de Belgische kernreactor Tihange 2 weer gaan draaien. De exploitant van de reactor, Electrabel (Engie) kreeg van de nucleaire toezichthouder twee ‘rode kaarten’ voor veiligheidsproblemen in Tihange 3.

‘Scheurtjescentrale’ weer opgestart
Uit een bericht van De Morgen
‘(…) “Tihange 2 is sinds [zaterdag 2 juli om] 19.16 uur opnieuw aangesloten op het netwerk”, bevestigt woordvoerder Serge Dauby.”De technische ploeg vond het nodig om tussenbeide te komen met het oog op een mogelijk probleem”, klonk het twee dagen geleden. Tihange 2 kwam medio juni reeds automatisch tot stilstand na een panne van een elektrische motor die gekoppeld is aan een stoomturbine in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. Tihange 2 is samen met Doel 3 een zogenaamde ‘scheurtjescentrale’. Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. De centrales liggen onder vuur in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg. (…)’

‘Rode kaarten’ voor Electrabel
Het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) heeft Electrabel berispt voor twee veiligheidsproblemen bij een andere reactor in Tihange: Tihange 3. De ene inbreuk op de veiligheidsvoorschriften was het niet functioneren van een van de systemen die de druk meten in het koelsysteem van de reactor. De andere betrof het buiten werking zijn van een van twee stralingsmeters.
Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Het is wel al de tweede keer in een jaar tijd dat het bedrijf een schop onder zijn kont krijgt van de kernwaakhond. In augustus vorig jaar werden vier medewerkers geschorst na tal van kleine incidenten. Toen waren er in zes weken tijd tien incidenten op de site van Tihange. Het personeel werd slordigheid verweten. (…) Kristof Calvo, die het nucleaire dossier volgt voor oppositiepartij Groen (…): “Het gaat om twee rode kaarten. Ik verwacht dat Electrabel hiermee aan de slag gaat. En het FANC moet zorgen dat die mentaliteitswijziging er zo snel mogelijk komt.”

Bronnen
De Morgen, 3 juli 2016: Kernreactor Tihange 2 draait weer
De Morgen, 2 juli 2016: In Tihange staat soms de stralingsmeter uit
Foto: Kerncentrale Tihange (still uit video Die Welt)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.