Belgische kernreactor Tihange vannacht uitgevallen

Tihange

13 augustus 2015 – De kernreactor Tihange 3 is vannacht uitgevallen. De reactor is automatisch uitgeschakeld, maar het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurde.

Het is evenmin duidelijk wanneer de centrale weer opgestart kan worden. Er werd vannacht onderhoud uitgevoerd, maar de centrale had gewoon moeten blijven draaien.
De 1.046 MW kerncentrale is een van de drie die in Tihange staan. Tihange ligt in de provincie Luik, op 65 kilometer van Maastricht.
Het uitvallen van de centrale zal de stroomvoorziening in België niet in gevaar brengen.
In juli was er ook al een probleem in het niet-nucleaire deel van de centrale. Toen werd de centrale na 24 uur werd opgestart.

In België maakt men zich zorgen over de verschillende problemen met verschillende kerncentrales.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) S.pa-kamerlid Johan Vande Lanotte wil dat de nucleaire regulator Fanc snel uitleg komt geven in de Kamer over “het zoveelste incident op rij” in de kerncentrale van Tihange. “De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden. Mocht een vorm van hernieuwbare energie zo vaak uitvallen, dan was deze regering er al lang mee gestopt”, zegt hij.
Vande Lanotte vindt het “onvoorstelbaar” dat uitbater Electrabel zelfs niet weet wat precies gebeurd is met de reactor. “En dan zou dit nog één van de betere reactoren moeten zijn, terwijl andere van veertig jaar oud nog eens met tien jaar verlengd worden”, stelt de voormalige minister. “De keuze van de regering om alles op nucleair te zetten, is een keuze van het verleden.” (…)’

Electrabel exploiteert 7 kerncentrales in Belgie: vier in Doel en drie in Tihange.

Bronnen
De Morgen, 13 augustus 2015: Kernreactor Tihange 3 onverwacht uitgevallen
Foto: Kerncentrale Tihange, foto Electrabel

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.