foto: Koen Mortelmans

Belgische minister van klimaatmars naar klimaattop met zakenjet

Marie Christine Marghem

De Belgische federale minister van energie, Marie Christine Marghem (MR), oogst bakken kritiek voor haar optreden en uitspraken van afgelopen weekend. Gelukkig voor haar werd dit bijna volledig ondergesneeuwd door de huidige regeringscrisis over de migrantenpolitiek.

Zondag nam Marghem in Brussel deel aan de overigens incidentloze klimaatmars, die in totaal bijna 70.000 mensen op de been bracht. Daar legde ze de verantwoordelijkheid voor de trage vordering van België in de energietransitie bij Vlaanderen. De volgende dag nam ze in Katowice (Polen) deel aan de Europese klimmaattop. Voor de verplaatsing maakte ze gebruik van een zakenjet van de Belgische luchtmacht, zodat ze tijdig terug was voor de gemeenteraad van haar thuisstad Doornik.

Volgens Marghem remt Vlaanderen systematisch de verhoging van de Belgische klimaatambities af. Vlaanderen zou vooral bezorgd zijn om de Antwerpse economie, die veel meerwaarde, maar ook veel uitstoot creëert. De Vlaamse energieminister, Bart Tommelein (VLD), reageerde kort, maar bits: “Een minister moet besturen, niet betogen,” aldus Tommelein. De krant De Standaard merkte op dat Marghem strikt genomen tegen haar eigen beleid betoogde.

Marghem haalde niet alleen uit naar Vlaanderen, maar naar de gewestelijke overheden in het algemeen, hoewel ze zelf verantwoordelijk is voor de onderlinge coördinatie. Zowel de (Franstalige) Brusselse energieminister Céline Fremault (CdH) als Waals energieminister –en partijgenoot van Marghem– Jean-Luc Crucke waren daarmee niet gediend. “Sinds juni heeft ze ons niet meer samengeroepen,” merkt Crucke op. Hij toont ook begrip voor Vlaanderen, waar de sociaal-economische structuur het moeilijker maakt om de klimaatambities te verhogen.” Fremault vindt het fout dat Marghem Vlaanderen als geheel als remmende factor noemt. Volgens de Brusselse minister staat vooral de N-VA er op de rem.

Protocollaire uitstap

Via haar Twitter-account postte Marghem zelf een foto waarop te zien was dat ze de reis naar Polen in een zakenjet maakte. “Ik neem de 70.000 stemmen die gisteren aandrongen op meer klimaatambitie met me mee,” voegde ze eraan toe. De reacties, van hard over cynisch tot humoristisch bleven niet uit. Een volger berekende de uitstoot van de jet voor de veeleer protocollaire trip, een andere postte de uurregeling van de lijnvluchten naar Polen. De Standaard hekelde de minister als “zelfverklaarde woordvoerster van de betogers” en merkte fijntjes op dat België en Tsjechië dinsdag als enigen tegen nieuwe Europese richtlijnen over energiebesparing stemden.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Belgische minister van klimaatmars naar klimaattop met zakenjet”

Pat Rick|05.12.18|16:01

De politiekers nemen hier dus geen verantwoordelijkheid, maar blijven modder gooien voor eigen gewin. En ook hieruit blijkt dat de Belgische politiek vooral voor baantjes voor henzelf moet zorgen. Dit ondermijnt het vertrouwen van de gewone burger in de politiek.

Het federale/con-federale model werkt niet en valt ook niet meer uit te leggen. Een volgende staatshervorming moet hier ook niet op voortbouwen, maar moet per onderwerp duidelijk verantwoordelijkheid neerleggen bij 1 niveau.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.