Belgische partij Groen lanceert campagne voor sluiting kernreactoren Doel 1 en 2

25 januari 2016 – De Belgische partij Groen lanceerde zondag de campagne ‘Wij sluiten Doel’. De partij wil mensen aanzetten om over te schakelen naar een groene energieleverancier en tegelijk duidelijk maken dat de kernreactoren Doel 1 en 2 wel dicht kunnen.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) “De campagne is ingegeven door officiële rapporten van Elia, de CREG en het VITO”, zegt Almaci. “Zij zeggen allemaal dat Doel 1 en 2 eigenlijk niet nodig zijn. Ze creëren overcapaciteit en maken het moeilijk voor anderen om op de markt te komen, en dat met overheidssteun.” (…)’

Uit een bericht van De Tijd
‘(…) Op de campagnewebsite kunnen mensen aangeven dat ze van energieleverancier willen veranderen. Een teller geeft aan hoeveel kilowattuur zo in totaal groen wordt. Wie al groene stroom heeft, kan een petitie tekenen om de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 te sluiten. Die zijn volgens Groen overbodig, onzeker en duur. (…)’

Ondertussen wil oppositiepartij SP.A de levensduurverlenging van Doel 1 en 2, en daarmee de overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt, tegenhouden door een belangenconflict in te dienen. Dat is ‘een instrument om in te gaan tegen plannen van een ander parlement die de belangen van het Vlaams Parlement kunnen schaden’, legt De Redactie uit.

Uit een bericht van De Redactie
‘(…) Volgens SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke en parlementslid Rob Beenders tast die overcapaciteit het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie aan. (…)
De levensduurverlenging staat op die manier “haaks op de doelstellingen van het Vlaams Gewest inzake de productie van hernieuwbare energie”. Die Vlaamse inspanningen rond hernieuwbare energie worden volgens SP.A “manifest tegengewerkt door de federale beslissing om de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2 langer open te houden”. (…)’

Waar Groen en SP.A vooral wijzen op de vertraging van de overschakeling op ‘echt duurzame energie’ door de kerncentrales open te houden, zijn de Belgische centrales – in Tihange en in Doel – ook omstreden door zorgen om de veiligheid. Op hetzelfde moment dat Almaci in het programma ‘De zevende dag’ de campagne lanceerde, draaide de kerncentrale in Tihange op verminderde kracht vanwege een incident. En beide relatief oude centrales hebben de laatste jaren vaker incidenten gekend.

Ook buiten België, in Nederland, Luxemburg en Duitsland, bestaan deze veiligheidszorgen. Minister Schultz inspecteerde onlangs de kerncentrale in Doel om te concluderen dat deze veilig is. De gemeente Maastricht is niet overtuigd, en neemt samen met de Duitse gemeente Aken juridische stappen om de centrale te sluiten.

Volgens Stichting Laka voldoen de reactoren Doel 1 en 2 niet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Doel 3 en 4 onderzocht het documentatie- en onderzoekscentrum niet. Op Radio 1 laat directeur Peer de Rijke van WISE weten zich over Doel 3 en 4 juist veel zorgen te maken. Over Doel 3 omdat daar haarscheurtjes in de buitenkant van het reactorvat zijn geconstateerd. En Doel 4 werd doelwit van een nog niet opgehelderde sabotage, aldus De Rijk. ‘Het moet niet mogen dat er zo vaak incidenten zijn in een potentieel zo gevaarlijke centrale’, zegt hij. WISE laat op de website weten met 15 andere organisaties een demonstratie voor te bereiden op 12 maart, 5 jaar na de ramp in Fukushima.

Bronnen
VRT, Uitzending ‘De zevende dag’ van 24 januari 2016
De Morgen, 24 januari 2016: Groen start campagne om Doel te sluiten
De Tijd, 24 januari 2016: Nieuw incident in kerncentrale Tihange
Radio 1, Uitzending Vroege Vogels van 24 januari 2016
De Redactie, 24 januari 2015: SP.A wil belangenconflict tegen levensduurverlenging Doel 1 en 2
Campagnesite ‘Wij sluiten Doel’
WISE Nederland over kerncentrale Doel
FluxEnergie, 18 januari 2016: ‘Kerncentrale Doel voldoet niet aan Nederlandse veiligheidseisen’

Zie ook
FluxEnergie, 24 januari 2015: Capaciteit kerncentrale Tihange tijdelijk omlaag door nieuw incident

Foto: Groen-voorzitster Almaci in VRT-programma ‘De zevende dag’ (VRT)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.