Belgische regering stopt aanbesteding gascentrales

28 maart 2015 – De Belgische regering heeft volgens het blad De Tijd de aanbesteding voor de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales op aardgas geannuleerd. Dit zou een antwoord zijn op een kritische reactie van Europa wegens mogelijk ongeoorloofde staatssteun.

De centrales hadden moeten helpen de stroomtekorten in België te bestrijden. Maar enkele dagen geleden opperde de Minister van Energie, Marie-Christine Marghem, al dat de aanbesteding een probleem werd.

Trends.be schreef vorige week over de reactie van de Europese Commissie:
‘De Europese Commissie ziet het niet zitten dat België via een aanbesteding geld geeft voor nieuwe aardgascentrales. Europa, dat het dossier onderzocht om te kijken of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun, twijfelt aan de efficiëntie van de maatregel. Het vreest perverse effecten op de markt omdat bestaande centrales die geen steun krijgen, benadeeld zouden worden.’
De aanbesteding was een onderdeel van een plan om de Belgische stroombevoorrading de komende jaren te kunnen garanderen.

De Tijd over de annulering:
‘Bronnen in de sector wijzen er wel op dat de beslissing van de regering om er meteen helemaal mee te stoppen erg drastisch is. Europa gaf immers maar een voorlopig advies. Een bijsturing van de aanbesteding was dus ook mogelijk.’

Indirect is Nederland ook betrokken. Delta en RWE/Essent zouden een bestaande Nederlandse centrale op het Belgische net willen aansluiten.


Bronnen
De Tijd, 28 maart 2015: Regering stopt aanbesteding gascentrales (kort bericht, via Blendle, € 0,25)
Trends.Knack.be, 21 maart 2015: ‘Europa schiet plan voor nieuwe gascentrales af’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.