Belgische staalfabriek wil CO2-uitstoot omzetten in biobrandstof

Belgische staalfabriek wil CO2-uitstoot omzetten in biobrandstof

24 januari 2017De staalfabriek ArcelorMittal in Gent wil CO2 afvangen en omzetten in biobrandstof. De Correspondent doet verslag van een revolutionair plan. Over twee jaar moet de nieuwe installatie al draaien.

Uit het artikel van De Correspondent
‘(…) ArcelorMittal wil het gas dat de fabriek uitstoot afvangen en vergisten tot biobrandstof. Het goedje met de naam Steelanol zou maar liefst 87 procent minder CO2-uitstoot opleveren dan benzine. (…) De Europese Unie heeft in het onderzoeksbudget voor eco-innovatie een flinke zak geld heeft uitgetrokken voor het project en het presenteert als een stap op weg naar de ‘staalfabriek van de toekomst met nul-uitstoot.’ (…)
Een bioreactor moet straks, vanaf 2019, jaarlijks 65.000 ton Steelanol gaan produceren. Daardoor zal de CO2-uitstoot van ArcelorMittal met 2 procent dalen. En als het goed blijkt te werken, wil het bedrijf meerdere van die reactoren erbij zetten, zodat de uitstoot wel 10 procent  kan teruglopen. (…)
Voor de opslag van CO2 onder de grond heeft Europa wel al iets voorzien, maar voor het gebruik ervan nog niet. Terwijl dat precies is waar ArcelorMittal op wil inzetten. (…)
ArcelorMittal neemt veelbelovende initiatieven. Dat vindt zelfs het Gentse Milieufront, de club die vorig jaar nog bezwaar aantekende tegen de milieuvergunning voor de staalfabriek. Desgevraagd laat het Milieufront weten: ‘We vinden het in elk geval een interessant experiment en we hopen ook dat het succesvol is, zodat het verder uitgebreid kan worden.’ (…)
En naast Steelanol is ArcelorMittal allemaal andere manieren aan het onderzoeken om kooldioxide nuttig te maken. ‘Bijvoorbeeld door CO2 te gebruiken om beton te harden,’ vertelt Van der Stricht. ‘Dat is precies wat er in het aardoppervlak gebeurt. CO2 wordt heel langzaam geabsorbeerd in steen. Dat proces willen wij nu veel sneller imiteren.’

Het einddoel is de zero emission steel plant of the future. ’We willen alle koolstof die we produceren recyclen voor andere toepassingen,’ zegt de technologiestrateeg van ArcelorMittal. (…)’

Bronnen
De Correspondent, 24 januari 2017: Niets zo vervuilend als een staalfabriek. Maar daar is wat aan te doen (Alleen voor leden. Lidmaatschap € 6 p.mnd.)
Website Steelanol
Zie ook 
Reactie Wim Turkenburg, 25 januari 2017: ‘Plan van Belgische staalfabriek is fundamenteel fout’
Foto: ArcelorMittal Gent

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.