Belgische vinding: koken met zonneoven

150605-SuniCook
5 juni 2015 –
De Vlaamse biochemicus Roland de Vicq heeft de Belgische Milieu- en Energieprijs 2015 gewonnen met het uitvinden van een zonneoven. Er zijn er al 1700 in Afrika in gebruik.

Uit een bericht van de Gazet van Antwerpen
“De SuniCook is dan ook de meest efficiënte, veilige en gebruiksvriendelijke zonneoven die er bestaat”, zegt uitvinder Roland de Vicq. “Ecologisch, sociaal en commercieel heeft het toestel enorm veel potentieel.”
De SuniCook ziet eruit als een reflecterende schotelantenne met in het midden een rooster voor je kookpot, pan, wok of tajine. De zonnestralen worden door de holle spiegel op de kookplaat gebundeld zodat je er bij heldere hemel op kan koken, bakken, wokken en grillen.
Uit de website van SuniCook
Cooking on wood is a major cause of deforestation in Third World countries. More than 2 billion people still cook on wood or charcoal daily. With the rise in gas prices many people switch back to wood or charcoal. In rural areas there is hardly any wood found. Searching for wood is a job for women and children. Especially for children, the time-consuming gathering of wood, up to 6 hours each day, keeps children away from school.

Bronnen
Gazet van Antwerpen, 4 juni 2015: Borgerhoutse uitvinding laat je koken zonder energie
Website SuniCook
Website Solsuffit over de SunniCook
Foto SunniCook

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.