Betaalbare nul-op-de-meter woningen

Betaalbare nul-op-de-meter woningen

25 november 2015 – CORRECTIE – In Twente worden 500 huurwoningen gerenoveerd en naar nul-op-de-meter woningen. Juist door het grote aantal wordt de ombouw betaalbaar.

Uit een bericht van Tubantia
‘(…)  De renovatie van 500 huurhuizen in Twente moet een energieneutrale woning ook betaalbaar maken voor de particuliere eigenaar. Een zonnecollector op het dak en spouwmuurisolatie zijn voor de gemiddelde woningeigenaar te betalen, maar energie-opwekkende snufjes als warmtepompen zijn vaak nog onbetaalbaar. Dat moet veranderen door het vliegwieleffect dat ontstaat dankzij de ingrijpende renovatie van vijfhonderd huurwoningen in Twente.
De vijfhonderd huurwoningen worden omgebouwd tot zogeheten ‘nul-op-meterwoningen’, die in de eigen energiebehoefte voorzien. Het idee is dat massale toepassing van innovaties op het gebied van verduurzaming in de bouw aanjagen en de prijs drukken. Daardoor worden nieuwe producten ook voor particuliere woningbezitters financieel aantrekkelijk.
Het Twentse project is een initiatief van de gezamenlijke woningcorporaties en stichting Pioneering, waarin bouwbedrijven, gemeenten en kennisinstellingen de krachten hebben gebundeld. (…)’

CORRECTIE – In een eerdere versie van dit bericht stond dat de huurwoningen na renovatie verkocht zouden worden. Dat blijkt niet juist te zijn. De nul-op-de-meter woningen blijven huurwoningen.
In een toelichting zegt Rutger Vrielink, directeur van de Stichting Pioneering: ‘Het idee  achrer dit project is wel dat veel nul-op-de-meter renovaties van huurwoningen een vliegwiel kan zijn voor substantieel lagere prijzen (industrialisatie, innovatie) zodat nul-op-de-meter ook betaalbaar en interessant is voor grote groepen particulieren.’

 

Bronnen
Tubantia, 25 november 2015: Renovatie 500 huurwoningen in Twente maakt energieneutrale woning betaalbaar
Website Pioneering
Website WoON

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.