Betere controle op netbeheerders? Alliander vindt het onzin

13 maart 2017Dat de Autoriteit Consument en Markt het kabinet om meer controlemogelijkheden bij de netbeheerders heeft gevraagd, vindt netbeheerder Alliander onzin: ‘De toezichthouder heeft alle informatie die ze nodig hebben’.

Het feit dat netbeheerders als Alliander, Enexis en Stedin zich nu ook bezig gaan houden met zaken als laadpalen en energieopslag, zit de ACM dwars. En niet alleen de ACM. De commerciële aanbieder FastNed maakt er bezwaar tegen met laadpalen beconcurreerd te worden door Allego, een dochterbedrijf van Alliander. En Ziut, een dochter van Liander en Enexis levert bijvoorbeeld  camerabewaking en verkeerskundig advies.
De ACM wil dat de netbeheerders zich focussen op hun kerntaak. Bovendien wil de ACM bij de netheerders in de boeken kunnen kijken om te zien over er netbeheergeld (betaald door de consument) naar andere activiteiten toe gaat.

Peter Molengraaf (CEO Alliander): ACM heeft alle informatie al

Uit een artikel van het AD
‘(…) Alliander-topman Peter Molengraaf draait niet om de hete brij heen. Het pleidooi van ACM-directeur Remko Bos (…) om de concurrentiewaakhond nóg meer controlebevoegdheden te geven, verwijst hij resoluut naar de prullenbak. ,,De toezichthouder heeft alle informatie die ze nodig hebben”, zegt Molengraaf afgemeten. Het argument dat het om ‘een nog betere controle’ van publiek geld gaat, maakt op Molengraaf geen indruk: ,,Het gaat hier om activiteiten op infrastructureel gebied die in concurrentie plaatsvinden. Buitenlandse netwerkbedrijven verrichten ook commerciële activiteiten.” (…)’

Ingrid Thijssen (COO Alliander): ‘Waste of time and energy’

En Alliander-bestuurder Ingrid Thijssen zegt tegen BNR meer controle door de ACM verspilling van energie en tijd te vinden.
Uit een bericht van BNR
‘(…) Ik heb eigenlijk geen zin om er op te reageren. Want het is een waste of time and energy’, zegt Thijssen tegen BNR. ‘Wij staan voor een van de grootste uitdagingen van de mensheid, de energie-transitie. En dan gaan we met elkaar tijd en energie verspillen aan ‘nitty gritty’-gedoe. Ik was wel heel verbaasd over die uitingen. Dat een onafhankelijk toezichthouder in een dossier dat politiek zo gevoelig ligt, zó nadrukkelijk partij kiest. Dat is een toezichthouder onwaardig, voegt Thijssen er aan toe. De bestuurder meent ook dat ACM meer dan voldoende mogelijkheden heeft om de boeken te controleren en dat als ze meer willen controleren ze ‘van zeer harte welkom’ zijn. (…)’
[En een kleine toevoeging met een knipoog: ‘nitty gritty’ klinkt in Nederlandse oren inderdaad een beetje als ‘onbenulligheid’, maar het betekent precies het omgekeerde: ‘de kern van de zaak’. -Red]

Remko Bos (ACM):’De financiële stromen zijn niet helder’

ACM-directeur Remko Bos legt in een interview met het AD uit waarom hij meer toezicht op de netbeheerders belangrijk vindt.
Uit het interview van het AD
‘(…) “Als ACM adviseren we: houd focus! Je kunt je niet met honderd dingen tegelijk bezighouden. De netbeheerders moeten in eerste plaats ervoor zorgen dat hun kerntaken op orde zijn. En die kerntaken zijn: goede, betrouwbare stroom- en gasnetten plus de uitrol van miljoenen slimme meters die betrouwbaar werken.” (…) “Het is goed dat netbeheerders soms een aanjagende rol spelen. Nieuwe wetgeving biedt hen de mogelijkheid om te experimenteren en tijdelijke taken op te pakken, mits die dicht tegen hun hoofdtaak aanliggen. Maar er komt een moment dat de markt het alleen af kan. Dat zie je nu bijvoorbeeld bij de opslag van energie via buurtbatterijen.” (…)
“Ook voor ons zijn de financiële stromen niet helder. Hoeveel geld gaat er naar Allego en hoeveel omzet genereert Alliander ermee? Wij kunnen dat niet zien. Terwijl het om publiek geld kan gaan waarmee de concurrentie wordt verstoord.” (…)’

Bronnen
AD, 11 maart 2017: ACM wil betere controle op netwerkbeheerders – ‘De geldstromen zijn voor ons niet helder’ (via Blendle)
BNR, 10 maart 2017: Alliander: ‘Kritiek ACM is verspilling van tijd er energie’
Zie ook
FluxEnergie, 9 maart 2017: Waakhond ACM wil netbeheerders veel strenger controleren
Foto: Liander
Portretfoto’s: Alliander en ACM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.