‘Van Beurden handelt niet naar wat hij zegt’

31 augustus 2016Als het klopt wat Van Beurden zegt, dat de vraag naar olie en gas groeit, dan is Shell verkeerd bezig, stelt beurscommentator Hans de Geus tegenover RTL Z. Shell investeert bijna niet meer in exploratie van nieuwe velden. 

Van Beurden riep op het olie- en gascongres ONS2016 in Stavanger op tot realisme in het debat over de energietransitie. De CO2-uitstoot zakt deze eeuw niet naar nul en fossiele energie blijft nodig in de energiemix. Sterker, de topman van Shell verwacht dat de vraag naar olie de komende jaren met 1 miljoen tot 1,5 miljoen vaten per dag zal toenemen.

Beurscommentator De Geus signaleert dat Shell investeert bijna niet meer investeert in de exploratie van nieuwe olievelden. En Shell is niet het enige bedrijf dat weinig nieuwe olie vindt: wereldwijd wordt nu slechts eentiende ontdekt van de hoeveelheid olie die in 1960 werd gevonden. Er wordt twintig keer zoveel olie opgepompt als er ontdekt wordt, aldus RTL Z.

Uit het bericht van RTL Z
‘(…) Dat betekent niet dat de olie ineens op is, benadrukt De Geus, want de situatie van meer olie oppompen dan er aan velden gevonden wordt, bestaat al sinds de jaren ’80. “Maar het betekent wel dat er zwaar wordt ondergeïnvesteerd in nieuwe productie voor de lange termijn.”
Wat betekent dat voor Shell? Er zijn een paar mogelijkheden, soms De Geus op. “Of we komen tekort en de olieprijs loopt hard op, waarop Shell goed kan verdienen. Andere mogelijkheid is dat er technische doorbraken komen in nieuwe vormen van olie. Of dat de transitie wel goed lukt en we olie niet meer nodig hebben. Dat zou voor het milieu en de maatschappij natuurlijk het beste zijn, maar misschien wordt het nog een combinatie van factoren.” (…)’

Het FD maakte een overzicht van de reacties die onder het artikel over de uitspraken van Van Beurden werden geplaatst. De heer Huizenga voorziet dat Shell te laat zijn koers verlegt.

Uit het bericht van het FD
‘(…) ‘Van Beurden zal – nadat hij allang met een riante regeling is afgezwaaid – worden herinnerd als de kapitein die halsstarrig weigerde het onvermijdelijke in te zien. Er zal dan een transitie zijn geweest in de energievoorziening, maar geen transitie voor Shell; de mammoettanker die zijn koers te laat verlegde.’ (…)’

Maar Van Beurden had ook medestanders.

‘(…) ‘Ik denk dat Van Beurden gelijk heeft. Ik verkoop graag meer zonnepanelen, maar de redding van de planeet zal eerder komen van CO2 afvang en CO2 resorptie dan van energiebesparing. Want in alles wat we doen zullen we alleen maar meer energie verbruiken resp. verspillen, vaak onterecht uitgedrukt als vooruitgang resp. welvaartsgroei. En energie omzetten is nu eigenlijk synoniem met CO2 de lucht in sturen.’, schrijft de heer Ambagtsheer. En: ‘Helaas zijn er nog maar weinig plannen die los van energiebesparing, een geloofwaardige manier bieden om CO2 uit de atmosfeer en de zeeën te krijgen. (…)’

Bronnen
RTL Z, 30 augustus 2016: Het energiesprookje van Ben van Beurden: hij zegt A, maar doet B
FD, 30 augustus 2016: U schreef – ‘Shell is niet klaar voor de energietransitie’
FluxEnergie, 30 augustus 2016: Shell-topman roept op tot realisme over energietransitie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.