Bij NAM 2.000 banen weg: ‘Enorme klap voor het Noorden’

19 september 2015 – De bezuinigingen bij de NAM gaan zo’n 2.000 banen kosten. Het zou gaan om 190 banen bij de NAM zelf en 1.800 banen bij andere bedrijven.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Volgens de NAM-woordvoerder lopen de inkomsten door de verlaging van de gaswinning sterk terug. “Daardoor moeten we kijken welke voorgenomen projecten de komende jaren wel en niet doorgaan.” Dat kost banen. De 190 banen bij de NAM zelf zullen waarschijnlijk verdwijnen zonder gedwongen ontslagen. “Dat gaan we intern oplossen via overplaatsing of natuurlijk verloop.”
Maar de effecten van de operatie worden niet alleen gevoeld in Noord-Nederland. “Er vervallen door het hele land banen en ook op de platforms op de Noordzee. Veel van die banen worden vervuld door buitenlanders.”
Voor Noord-Nederland – waar de banen toch al niet voor het oprapen liggen – zou het een enorme klap zijn. Bij bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld onderhoud en werk aan gaswinningsplekken in het Noorden, zouden alleen al honderden banen verdwijnen. (…)’

Uit een bericht van het Dagblad voor het Noorden
‘(…) De klap zal heel hard aankomen in de noordelijke regio, want de NAM verricht daar veel werk. Zo is er het consortium GLTPlus, dat gevormd wordt door Siemens, Yokogawa, Stork, Visser & Smit Bouw en Jacobs Engineering. Dat consortium houdt zich bezig met het onderhoud en werk aan de 29 gaswinningsplekken die bij het Groningen-veld horen. Alleen daar al zouden tussen de 500 en 600 banen verdwijnen. (…)’

 

Bronnen
NOS, 19 september 2015: Bezuinigingen NAM kosten 2000 banen
Dagblad van het Noorden, 19 september 2015: Bezuiniging NAM kost 2000 banen
Foto hoofdkantoor NAM Assen (foto NAM)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.