Bijna tien procent van de corporaties wil niet verduurzamen

2 mei 2017Cobouw kwam gisteren met een boodschap die het ‘pijnlijk’ noemt: ‘Een harde kern van de corporaties wil niet verduurzamen’. Cobouw berichtte over de uitkomsten van een onderzoek van Finance Ideas.

Uit het bericht van Cobouw
‘(…) Bijna 10 procent van de corporaties zit niet te wachten op het verduurzamen van woningen, blijkt uit onderzoek. Ze willen niet of kunnen niet. 8 procent van de corporaties heeft geen ambitie om zijn woningbezit te verbeteren naar gemiddeld energielabel B in 2020. 15 procent wil wel maar zal er niet op tijd in slagen. Nog eens 18 procent zegt de doelstelling ook niet te halen, maar is wel van plan meer te gaan investeren de komende jaren.
De maandag gepubliceerde resultaten uit het onderzoek van Finance Ideas zijn pijnlijk. Al eerder was duidelijk dat het tempo van verduurzaming in de corporatiesector flink omhoog moet.
Uit het onderzoek blijkt nu dat een op de twaalf corporaties “geen ambitie” heeft om de label B-doelstelling te halen. Waarom ze weigeren, wordt niet duidelijk uit het onderzoek. (…)’

‘Huurders en milieu grote winnaars’

Finance Ideas legt zelf overigens heel andere accenten in haar berichtgeving over het onderzoek: ‘De woningcorporatiesector en de overheid hebben afgesproken dat corporatiewoningen in 2020 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Volgens de Finance Ideas Corporatie Survey ondersteunt bijna 70 procent van de corporatiebestuurders deze duurzaamheidsdoelstelling. Zij zijn echter niet van plan om de aanzienlijke investeringen die hiervoor nodig zijn te verhalen op de huurders. Woningcorporaties geven op grote schaal prioriteit aan betaalbaarheid door het huurbeleid niet aan te passen. De respondenten geven aan dat huurders de lagere energiekosten grotendeels mogen behouden. Kortom, woningcorporaties geven aan dat huurders een hogere kwaliteit woning krijgen met een lagere energierekening.’

Bronnen
Cobouw, 1 mei 2017: Pijnlijk: harde kern corporaties wil niet verduurzamen
Finance Ideas, persbericht, 1 mei 2017: Huurders en milieu grote winnaars van duuraamheidsinvesteringen woningbouwcorporaties (pdf, 1 pag.)
Finance Ideas, rapport, 1 mei 2017: Huurders en milieu grote winnaars van duuraamheidsinvesteringen woningbouwcorporaties (pdf, 3 pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.