Binnen één dag € 850.000 voor Oosterschelde getijdenstroomcentrale

30 september 2016Binnen één dag heeft een crowdfundingactie voor de de Oosterschelde getijdenstroomcentrale van Tocardo het streefbedrag van € 850.000 opgehaald. Het Nederlandse bedrijf Tocardo, bouwer en exploitant, heeft de centrale uit eigen middelen gefinancierd, maar wil nu geld vrijmaken voor nieuwe projecten.

De Oosterschelde getijdencentrale van Tocardo is op dit moment de grootste operationele, commerciële getijdenstroomcentrale ter wereld.

Uit een bericht van Tocardo
‘(…) De ontwikkeling (R&D) en realisatie van de Oosterschelde centrale is gefinancierd met eigen middelen van Tocardo en subsidies. Nu de langjarige operationele fase begint wil Tocardo een obligatielening uitgeven om enerzijds eigen middelen vrij te maken voor de ontwikkeling en realisatie van nieuwe duurzame energieprojecten en anderzijds om iedereen te kans te bieden om te investeren in een groener Nederland. (…)’

Uit een bericht van Duurzaam Bedrijfsleven
‘(…) Het opgehaalde investeringsgeld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe turbines en het opzetten van meerdere centrales. Momenteel worden er ook al turbines getest op de Afsluitdijk en in Zeeland. (…)
De centrale op de Oosterscheldekring telt vijf onderwaterturbines, waarmee deze energie opwekt, en heeft een vermogen van 1,25 megawatt. De centrale werd ongeveer een jaar geleden in gebruik genomen en de testfase is inmiddels voltooid. In de aankomende jaren levert de centrale stroom voor ongeveer duizend huishoudens. (…)’

Uit de ‘prospectus’ voor de crowdfundactie (DuuraamInvesteren)
‘(…) Getijdenstroom is een opkomende vorm van duurzame energieopwekking met een enorme potentie. De stroming in zeewater, veroorzaakt door de verandering in het getij, doet getijdenturbines draaien en deze turbines zetten de draaiende beweging weer om in groene stroom. De grote voordelen van getijdenenergie zijn de geringe impact op het milieu, de onzichtbaarheid van de turbines, de enorme beschikbare capaciteit en vooral de voorspelbaarheid van de energieopwekking.

De Europese Commissie concludeert het volgende over het lange termijn potentieel van ‘ocean energy’:
• Creatie van 500.000 banen in de EU
• Invulling van 10-15% van de EU energiebehoefte (115 miljoen huishoudens)
• Jaarlijkse besparing van meer dan 130 miljoen ton CO2 (…)’
.

Video over de bouw en installatie van de centrale (3’41”)

.

Bronnen
Tocardo, 27 september 2016: Investeren in Tocardo’s Oosterschelde getijdestroomcentrale
Duurzaam Investeren, Tocardo Oosterschelde Getijdenstroomccentrale
Duurzaam Bedrijfsleven, 29 september 2016: Getijdenstroomcentrale Tocardo haalt grote investering op
Foto: Tocardo

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.