BioMCN gaat hernieuwbare methanol produceren met groene waterstof

BioMCN gaat een samenwerking aan met Nouryon (voorheen AkzoNobel Speciality Chemicals) en Gasunie om groene waterstof af te nemen voor de productie van hernieuwbare methanol uit CO2. De bedrijven zetten hiermee in op een verdere verduurzaming van processen in de industrie.

Nouryon en Gasunie onderzoeken mogelijkheden voor de conversie van duurzame elektriciteit in groene waterstof in een 20-megawatt waterelektrolysefabriek in Delfzijl. De bedrijven verwachten later dit jaar de finale investeringsbeslissing voor het project te nemen.

Hernieuwbare methanol

BioMCN gaat de waterstof combineren met CO2 uit andere processen voor de productie van hernieuwbare methanol, een grondstof voor biobrandstoffen en de chemische industrie. In vergelijking met methanol uit fossiele brandstoffen levert dit een CO2-reductie op van 27.000 ton per jaar.

Søren Jacobsen, Managing Director bij BioMCN: “Dit partnerschap is een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie. Dankzij de levering van groene waterstof kunnen we aardgas als grondstof vervangen en CO2-emissies recyclen om nieuwe grondstoffen en brandstoffen te produceren. Hiermee maken we van CO2-emissies effectief een besparing en dragen we bij aan de reductiedoelstelling van Nederland.”

Realistisch alternatief

Knut Schwalenberg, Directievoorzitter van Nouryon Nederland: “Groene waterstof is een realistisch alternatief voor fossiele grondstoffen en maakt nieuwe vormen van groene chemie mogelijk. Deze samenwerking ondersteunt lange-termijn groei in deze markt.”

Gerard van Pijkeren, Managing Director bij Gasunie New Energy: “Gasinfrastructuur speelt een verbindende en faciliterende rol in de energietransitie. We zullen in de toekomst verschillende energiedragers, zoals waterstof en groen gas, in toenemende mate door onze pijpleidingen transporteren. Als onafhankelijke netwerkbeheerder kunnen we waterstof van verschillende leveranciers verbinden voor transport naar de belangrijkste industriële clusters in Nederland. Dit netwerk heeft mogelijk een capaciteit van 10 gigawatt of meer in 2030.”

Producenten

BioMCN is een van de grootste methanolproducenten en leveranciers in Europa en is het eerste bedrijf ter wereld dat industriële hoeveelheden hoogwaardige bio-methanol produceert, een geavanceerde biobrandstof gemaakt uit biogas op basis van organisch afval en residuen. BioMCN werkt voortdurend aan de ontwikkeling van innovatieve productieprocessen en grondstoffen voor hernieuwbare methanol en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde vraag naar groenere en duurzamere producten.

BioMCN is onderdeel van OCI NV (Euronext: OCI), een van de grootste producenten van stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën ter wereld met meer dan 14 miljoen ton aan productiecapaciteit. OCI is een van ’s werelds grootste methanolproducenten met een methanolcapaciteit van bijna 3 miljoen ton, geproduceerd vanuit OCI Beaumont en Natgasoline in Texas, VS en BioMCN in Nederland.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “BioMCN gaat hernieuwbare methanol produceren met groene waterstof”

ROLAND HAFFMANS|27.02.19|16:34

Een zotte vertoning, de weinige duurzame stroom wordt met aanzienlijke verliezen omgezet in waterstof en daarna – ook met veel energieverlies – met CO2 in biobrandstof, die dan weer na gebruik als CO2 geloosd wordt.
Met veel – duurzaam genoemde – subsidie vast zakelijk best aantrekkelijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.