Met blockchaintechnologie stroompieken op het net neutraliseren

2 mei 2017De Telegraaf bericht vandaag over de plannen van TenneT om stroompieken op het net te neutraliseren door het stroomverbruik van consumenten te manipuleren met blockchaintechnologie.

De voorgenomen proeven van TenneT (samen met IBM en stroomleverancier Vandebron) richten zich met name op het opladen van elektrische auto’s. Er worden nu tweehonderd klanten geworven die toestemming geven hun laadsessie een kwartier stop te zetten wanneet er een tekort aan stroom op het net dreigt. Per huishouden valt met die toestemming zo’n  250 per jaar te verdienen.

Uit het bericht van De Telegraaf
‘(…) Om black-outs te voorkomen van elektriciteit moet op elk moment van de dag precies zoveel geproduceerd worden als er van het net wordt afgenomen. Het ’balanceren’ van het net gebeurt nu nog door grote centrales harder of minder hard te laten draaien als vraag en aanbod onverwacht uiteenlopen. Daarvoor krijgen ze een bepaalde vergoeding op basis van een prijs die op de zogeheten onbalansmarkt wordt bepaald. Door blockchaintechnologie en andere it-oplossingen in te zetten, kunnen veel meer, en vooral ook kleinere partijen, efficiënt bij het balanceren van de markt worden betrokken. (…)

„Als een centrale uitvalt, wordt via een Europees netwerk in een oogwenk extra capaciteit bijgeschakeld. Daarna heeft een land een kwartier tot dertig minuten om extra vermogen in te schakelen”, legt Ben Voorhorst, operationeel directeur bij Tennet, uit. Welke centrale in de overbruggingsperiode bijspringt, wordt bepaald via de prijs die partijen bieden op de onbalansmarkt, waarbij de goedkoopste bieder het eerst aan de beurt is. Als er in de toekomst meer energie uit niet-regelbare bronnen als wind en zon komt, neemt het belang van deze markt alleen maar toe, voorziet Tennet.

Dankzij blockchaintechnologie worden de transactiekosten die verbonden zijn met de inzet van regelvermogen zo laag, dat het mogelijk wordt om ook hele kleine stroomgebruikers en -producenten bij deze markt te betrekken. „Als er naast de enkele honderden grote spelers ook miljoenen kleine ’prosumenten’ op de markt actief worden, betekent dit meer liquiditeit op de markt, die zo beter functioneert. Dan kunnen ook de kosten dalen”, zegt Voorhorst. (…)’

Bronnen
De Telegraaf, 2 mei 2017: Blockchain bestrijdt black-out – Stroompieken geneutraliseerd door auto-accu’s slim aan en uit te zetten (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

___________

Inmiddels is er ook een persbericht van TenneT verschenen:
TenneT, 2 mei 2017: TenneT opent de balanceringsmarkt voor batterijen via blockchain

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.