‘Shell, Eneco en Mitsubishi willen belang in windparken Borssele halveren’

Sommer: ‘Zes miljard voor wind op zee is weggegooid geld’

Shell, Eneco en Mitsubishi zouden hun belang in de windparken Borssele 3 en 4 willen halveren, melden het FD en Bloomberg. Afgelopen december wonnen de partners de aanbesteding voor de bouw van de twee windparken. Zij zouden naar schatting 0,9 miljard euro bijdragen, terwijl de overheid 300 miljoen financiert. 

‘Het klopt dat we vanuit het consortium op zoek zijn naar aanvullende investeerders voor de projectfinanciering’, laat een woordvoerder van Eneco het FD weten, ‘Het verbreden van de financiële basis achter projecten helpt de continuïteit van deze projecten te vergroten’. Ook Shell zou jegens Bloomberg bevestigd hebben dat het op zoek is naar partners. Op die manier zou het zich kunnen toeleggen op de ontwikkeling van de eerste fases van de 700-megawatt windparken, terwijl het zich kan terugtrekken uit de lange termijn operaties, die zich langzamer zouden terugbetalen.

Onduidelijke financiering

Samen zouden de drie partners momenteel een belang van 90 procent in de windparken hebben, maar geen van de bedrijven heeft bekend gemaakt welk aandeel zij in de totale investering hebben, schrijft Bloomberg. Anonieme bronnen suggereren dat Shell has 50 procent zou hebben, Eneco 30 procent, en Van Oord en Mitsubishi allebei 10 procent. Alleen Van Oord wil haar volledige belang behouden, de overige partijen zouden hun gezamenlijke belang willen terugbrengen tot 45 procent.

Bronnen:

  • Bloomberg, 2 oktober 2017, ‘Shell to Seek Sale of Stake in $1.4 Billion Wind Farm’
  • FD, 3 oktober 2017, ‘Shell wil belang in windparken Borssele alweer terugbrengen’

Foto: ABN AMRO

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.