foto: Universiteit Antwerpen / Icos

Boei in Noordzee brengt broeikasgassen mee in kaart

Icos boei.

Broeikasgassen spelen een belangrijke rol in het veranderende klimaat. Door de gassen gedetailleerd in kaart te brengen, kunnen wetenschappers betere voorspellingen doen. Een boei voor de Vlaamse kust is nu officieel erkend als meetpunt binnen het Icos-netwerk (Integrated Carbon Observation System).

De uitstoot van broeikasgassen speelt een belangrijke rol in de klimaatopwarming. Het is dan ook van groot belang de concentratie van deze broeikasgassen zo precies mogelijk in kaart te brengen, zodat de voorspellingen over het veranderende klimaat zo realistisch mogelijk zijn en we de beleidsmakers in Katowice kunnen adviseren om gepaste maatregelen te nemen.

Met dat doel voor ogen werd het Europese Integrated Carbon Observation System (Icos) in het leven geroepen. “Verspreid over verscheidene Europese landen zijn er meetstations. Vergelijk het met het netwerk van weerstations waarmee dagelijks het weer wordt voorspeld,” vertelt Nguyen Thi Minh Tu, biologe aan Universiteit Antwerpen en verantwoordelijke voor het Icos-netwerk in België. “Er waren al 32 stations erkend, nu krijgen vijftien nieuwe stations die erkenning. Allen voldoen zij aan de strenge meetvoorwaarden van Icos. Bij de vijftien nieuwelingen is één Belgisch meetstation: een boei in het windmolenpark van C-Power op de Thorntonbank voor de Vlaamse kust.”

Dynamische kustomgeving

“De boei is sinds iets meer dan een jaar operationeel,” zegt Thanos Gkritzalis, onderzoeker actief bij het Vlaams Instituut voor de Zee (Vliz). “Dat is nog onvoldoende om al duidelijke conclusies te kunnen trekken, maar het is een bijzonder interessant meetpunt, want het stelt wetenschappers op termijn in staat om relevante data te verzamelen over de broeikasgasfluxen in een dynamische kustomgeving.”

De boei is een van de twee zogeheten Fixed Ocean Stations binnen het volledige Icos-netwerk. Het Vlaamse Icos-netwerk telt in totaal vijf meetstations. Universiteit Antwerpen coördineert het Europese project in België en is zelf ook actief op het terrein, met meetstations in Brasschaat, Maasmechelen en Lochristi. “Alle metingen samen geven ons een precies beeld van de uitstoot en van de opname in heel Europa, zowel de door de mens veroorzaakte als de natuurlijke stromen,” aldus Werner Kutsch, directeur-generaal van Icos.

De andere nieuw-erkende Icos-stations bevinden zich in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Zweden en aan boord van een Noors schip dat de Noordelijke Atlantische Oceaan doorkruist. Nederland telt drie bestaande stations, in Kootwijk, Lopik en Hornhuizen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.