Boeren eisen voor rechter deel opbrengst windpark IJsselmeer

Boeren eisen voor rechter deel opbrengst windpark IJsselmeer

22 mei 2017 – Ruim dertig boeren uit de Noordoostpolder vrezen miljoenen mis te lopen omdat Westermeerwind, de ontwikkelaar van het windpark in het IJsselmeer, zich niet aan de afspraken zou houden. Vandaag staan de partijen voor de rechter. 

De boeren gaven hun recht om een eigen windmolen te plaatsen op, in de veronderstelling tegen kostprijs een aandeel te kunnen krijgen in het windpark Westermeerwind, even boven Urk in het IJsselmeer.

Uit een bericht van Omroep Flevoland
‘(…) De boeren vinden dat zij op basis van afspraken in het verleden recht hebben op een belangrijk aandeel in het buitendijkse windpark in Noordoostpolder. Dat deel zou een waarde van enkele tientallen miljoen euro vertegenwoordigen. Volgens de boeren probeert Westermeerwind, de ontwikkelaar van het buitendijkse deel, onder die afspraken uit te komen. (…)’

Uit een bericht van de Stentor
‘(…) [Advocaat van de boeren:] Nu blijkt ineens dat Westermeerwind van deze afspraak af wil en dat mijn cliënten de aandelen voor een veel hogere commerciële prijs moeten kopen, net als ieder ander die wil participeren. Dat is niet de afspraak, daarom zijn we deze rechtszaak gestart.”
Westermeerwind BV is zich echter van geen kwaad bewust. ,,Er zijn al in 2002 duidelijke afspraken gemaakt, ook met deze groep boeren”, vertelt directeur Anne de Groot. ,,In een convenant is vastgelegd hoe groot het aandelenvolume is dat deze specifieke groep mag aanschaffen. Over de prijs daarvan zijn nooit afspraken gemaakt, laat staan dat het zwart op wit staat. Wij willen dat iedereen in de Noordoostpolder een graantje meepikt van het windmolenpark. Het is niet de bedoeling dat de groep boeren die nu een rechtszaak start meer graantjes kan meepikken dan de rest.” (…)’

Het windpark Westermeerwind (dat deel uitmaakt van het grotere windpark Noordoostpolder) heeft 48 windmolens dichtbij de kant in het IJsselmeer en is in juni 2016 opgeleverd. De komende twintig jaar levert het windpark naar verwachting een rendement op van 150 miljoen euro, aldus de Stentor. Dit jaar kunnen omwonenden een aandeel kopen in het park, aldus Westermeerwind.

Bronnen
Omroep Flevoland, 18 mei 2017: Boeren eisen deel opbrengst windpark op
De Stentor, 20 mei 2017: Conflict over miljoenenopbrengst windmolenpark (via Blendle)
Website Westermeerwind over deelname in het project

Foto: Windpark Westermeerwind in aanbouw (Westermeerwind)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.