Klimaattop Bonn moet maatregelen Parijs verdrievoudigen

eon steenkool electriciteitcentrale,maasvlakte,rotterdam,cato CO2 afvanger,proefproject tno,(met arjen huizinga)

Zelfs als alle landen zich aan de in Parijs gestelde CO2-beperkingen houden, realiseren die maar éénderde van de reductie die nodig is om de opwarming van de aarde te beteugelen tot maximaal twee graden, concluderen de Verenigde Naties in het Emissions Gap Report. Wil er nog iets te redden zijn, dan moeten de onderhandelaars in Bonn afspraken maken om uitstootreductie radicaal te versnellen. 

Aan de vooravond van de klimaatconferentie van Bonn, hebben de Verenigde Naties (VN) het Emissions Gap Report gepubliceerd. Conclusie: ook als iedereen zich aan zijn beloftes houdt, zullen de in Parijs vastgestelde nationale toezeggingen slechts goed zijn voor ongeveer een derde van de maatregelen die nodig zijn om de opwarming van de aarde ruim beneden 2 graden te houden.

Negatieve emissies

De kloof tussen de uitstootreductie die nodig is en de reductie die landen in Parijs hebben beloofd, is “alarmerend groot”, bevestigt mede-auteur Detlef van Vuuren van het Planbureau voor de Leefomgeving tegenover het NOS. Hij vindt het zorgwekkend dat opslag van CO2 (CCS) een grote rol speelt in de scenario’s om de doelen van Parijs te halen. Hoewel de omstreden techniek op lange termijn goedkoper lijkt, stuit ze wereldwijd op maatschappelijke bezwaren en wordt er momenteel nog nauwelijks in geïnvesteerd. Zonder CCS moet de reductie echter nog veel radicaler teruggeschroefd worden, weet Detlef, al lijken veel beleidsmakers zich dat nog niet te realiseren.

Om het Parijse doel te halen moet 80 tot 90 procent van de bekende voorraden aan steenkool in de grond gelaten worden, berekenden de VN, net als de helft van al het aardgas en ruim éénderde van alle aardolie. Daarnaast zal er gebruik gemaakt moeten worden van negatieve emissies: manier om de reeds aanwezige CO2 weer uit de atmosfeer te halen. Behalve technische middelen als CCS, kunnen daarvoor ook natuurlijke mechanismes in bomen, planten en oceanen gebruikt worden. Zo zou het voorkomen van ontbossing en herbebossing in 2030 jaarlijks ruim 5 gigaton CO2 kunnen opleveren, berekenen de onderzoekers.

Belangrijke technologieën om negatieve emissies te realiseren: The Emissions Gap Report 2017, A UN Environment Synthesis Report, p. 58

Bronnen:

  • NOS.nl, 5 november 2017, ‘Klimaatdoelen Parijs zijn ver weg, situatie ‘alarmerend”
  • Verenigde Naties, november 2017, Emissions Gap Report

Illustratie: The Emissions Gap Report 2017 A UN Environment Synthesis Report, p. 58

Foto: Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “Klimaattop Bonn moet maatregelen Parijs verdrievoudigen”

Pol Knops|11.11.17|15:33

Eén methode voor “Negatieve CO2 emissies” is met Olivijn.
Wegen:
“LEEK GEEFT VERKEERSWEG CO2-ABSORBERENDE LAAG
Gemeente Leek is dinsdag begonnen met het aanbrengen van een CO2-absorberende en lichtreflecterende laag op een deel van de Mensumaweg in Leek.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/leek-geeft-verkeersweg-co2-absorberende-laag.9570472.lynkx
Of andere plaatsen waar nu zand/grind gebruikt wordt.
M.vr.gr.
Pol Knops

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.