foto: Pro-Time, Gasunie + Enexis

Booster moet Drenthe groene gasprovincie maken

Groen gas booster Drenthe.

De Nederlandse gasttransportnetnetbeheerder Gasunie en distributienetbeheerder Enexis zijn in de gemeente gestart met de werken voor de bouw van een ‘groen gas booster.’ Dat is een primeur voor Nederland.

Deze booster is een compressor op de grens van het landelijke en regionale gasnetwerk. Hij moet het grote regionale aanbod van biogas met de landelijke vraag verbinden. Naast Gasunie en Enexis gaat het initiatief ook uit van afvalverwerker Attero. De booster wordt trouwens gebouwd nabij de groengasproductielocatie van Attero in de deelgemeente Wijster. Naar verwachting wordt hij medio 2019 in gebruik genomen.

Volgens het Klimaatakkoord is er in 2030 in Nederland 2 miljard kubieke meter groen gas nodig voor de duurzame verwarming van woningen en gebouwen. Dat is meer dan momenteel wordt geproduceerd. De gasnetbeheerders werken daarom samen om het invoeden van groen gas te stimuleren door het grootschalig transport van groen gas mogelijk te maken. De booster in Midden-Drenthe is een energiezuinige- en maatschappelijk voordelige manier om het gasnet geschikt te maken voor de toename van groen gas.

Het potentieel van groengasproductie is aanzienlijk. Alleen al in het Enexis-verzorgingsgebied werd in 2017 50,3 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd. Groen gas wordt op veel plekken lokaal ingevoed, waar de druk lager is en het groen gas direct door omliggende huishoudens en industrieën wordt afgenomen. In de zomer is de lokale vraag naar gas echter beperkt, terwijl de productie ervan continu blijft.

Van lage naar hoge druk

Met de inzet van de groen gas booster kunnen jaarlijks 17.000 huishoudens extra worden voorzien van groen gas. Door in de zomermaanden met behulp van de groen gas booster groen gas te comprimeren naar hoge druk, kan het lokale overschot aan groen gas ingevoed worden in het landelijke gasnet. De landelijke vraag naar gas is namelijk wel het hele jaar door voldoende groot. Omdat de groen gas booster slechts het ‘overtollige’ groen gas hoeft te comprimeren, is dit een compacte en efficiënte oplossing. Bovendien biedt ze nieuwe aanbieders ruimte om ook hun groen gas in het lokale net in te voeden.

Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren was het transport van aardgas vanuit het landelijk netwerk de voorbije dagen stopgezet. Normaal gesproken moet er dan een noodvoorziening worden aangebracht zodat het aardgas via een andere route van Gasunie naar het Enexis netwerk getransporteerd kan worden. In dit geval was het niet nodig, omdat de afvalverwerker Attero voldoende groen gas had geproduceerd om de 10.000 huishoudens in dit gebied van voldoende, volledig groen gas te kunnen voorzien.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.