Foto: Boskalis

Boskalis preferentie-aannemer voor Schots offshore windpark Inch Cape

Foto: Boskalis

Inch Cape Offshore Limited (Icol), een dochteronderneming van Red Rock Power, heeft Boskalis aangeduid als preferentie-aannemer voor het windpark Inch Cape in de Noordzee, 15 kilometer uit de oostkust van Schotland, tussen Aberdeen en Dundee.

De toewijzing kan plaatsvinden bij de eerstvolgende ‘contract for difference’-veiling (cfd) in het Verenigd Koninkrijk (medio 2019) en bij de afronding van de financiering van het offshore windpark (tweede helft 2020). Een cfd is een contract waarin de verkoper aan de koper het waardeverschil van een onderliggend product tussen de huidige en de verkoopdatum. Indien dit verschil negatief is, betaalt de koper aan de verkoper. Preferentie-aannemer komt erop neer dat de opdrachtgever alleen met deze aannemer verder onderhandelt.

De waarde van het contract, exclusief inkoop, bedraagt naar verwachting meer dan 200 miljoen euro. Boskalis zal Inch Cape de komende maanden assisteren bij de verdere engineering en het ontwerp van het project. In deze periode wordt de uiteindelijke omvang van het contract bepaald, inclusief de kosten met betrekking tot het leveren van de funderingen voor de windturbines en de interne kabels van het windpark.

De nu al ondertekende preferentieovereenkomst bestrijkt de activiteiten op het gebied van engineering, levering, transport en installatie van maximaal 72 zogenaamde pre-piled jacket funderingen en 84 inter-array kabels, evenals het transport en de installatie van het offshore-substation. Bij pre-piled funderingen worden eerst de heipalen in de zeebodem gedreven en wordt pas daarna de ‘jacket’ van de windturbine erop geplaatst. Bij de tragere, alternatieve (post-piled) aanpak worden de heipalen door kokers in de jacket in de bodem gedreven.

Consortium

Boskalis zal zijn kraanschip Bokalift 1 inzetten voor het transport en de installatie van de funderingen voor de windturbines evenals de fundering, het midden- en topgedeelte van het offshore substation. Daarnaast zorgt het in consortium met kabelfabrikant NKT voor de levering en installatie van twee exportkabels van elk 85 kilometer die het offshore substation met het vasteland verbinden. Boskalis streeft ernaar de werken, die gepland staan voor 2021 en 2022, zoveel mogelijk met lokale toeleveranciers uit te voeren.

Auteur: Koen Mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.