beeld: LRM

Bouw grootste zonnepark Benelux start in oktober

Kristalpark in Lommel.

In oktober start de bouw van Kristal Solar Park, het grootste zonnepark van de Benelux. Het mega-zonnepark, goed voor een piekvermogen van 99 MW, is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar.

Dankzij een competitieve en internationale prijsvraag kan het project 34% goedkoper dan normaal worden gebouwd. Dat is een meevaller voor de Vlaamse overheid, omdat er zo 31 miljoen euro minder subsidies worden gevraagd. Dertig kandidaten uit heel Europa dongen mee naar de opdracht. Engie Fabricom kwam als beste aanbieder uit de aanbestedingscompetitie. Het zal naast de bouw ook instaan voor het onderhoud van het zonnepark.

Engie Fabricom zal het Kristal Solar Park optrekken in het Kristalpark in Lommel. ING Lease staat in voor de financiering ervan. Met 300.000 zonnepanelen, 2.200 km kabels en een oppervlakte van tweehonderd voetbalvelden wordt dit het omvangrijkste zonnepark in de Benelux. Het wordt rechtstreeks aangesloten op het net van metaalbedrijf Nyrstar, dat bij de start alle stroom zal afnemen. Bedrijven die zich later vestigen op het bedrijventerrein zullen ook een aansluiting op het zonnepark kunnen aanvragen.

Lagere bandingfactor

De bandingfactor bepaalt het aantal groenestroomcertificaten dat het zonnepark ontvangt per geproduceerde MWh. Energieproducenten kunnen die certificaten gebruiken om aan hun eigen groene quotaverplichtingen te voldoen, ze op de markt verkopen of ze via de netbeheerders ten gelde maken.

Op 22 december 2017 ondertekende Vlaams minister van energie Bart Tommelein (VLD) het ministerieel besluit om het mega zonnepark een voorlopige bandingfactor van 0,8 toe te kennen. Dat kwam neer op een steunniveau van 74,4 euro per MWh. Na de internationale prijsonderhandeling door de projectpartners legde Tommelein, op voorstel van het Vlaams Energieagentschap (Vea), op 20 juli 2018 de definitieve bandingfactor voor aan de Vlaamse regering. Die bedraagt slechts 0.515, goed voor een steunniveau van 47.9 euro per MWh. Het Vea voorziet in de toekomst in een jaarlijkse actualisatie. Als de stroomprijs stijgt, ontvangt het project minder steun. Op deze manier ontvangt het steeds de correcte steun.

“Dit bewijst dat hernieuwbare energie steeds rendabeler wordt, zeker als zoals bij dit project de internationale concurrentie kan spelen,” concludeert Tommelein. “Een project van deze omvang kan hopelijk anderen inspireren om in Vlaanderen mee te investeren in zonne-energie.”

In totaal waren er dertig kandidaten om het zonnepark te bouwen. Stijn Bijnens, ceo van LRM: “De interesse bij Europese aannemers was erg groot. De ontvangen offertes waren inhoudelijk en financieel erg sterk. We zijn erg tevreden met de scherpe prijzen.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.